fbpx

Upor krajanov: Če Turnšek in borci želijo proslavo, naj jo plačajo sami!

Predsednik zveze borcev za vrednote NOB Tit Turnšek

Krajani KS Bitnje so odklonili, da bi prispevali denar za vsakoletno borčevsko proslavo na Planici nad Kranjem (v spomin na padle partizane). Po sklepu sveta te krajevne skupnosti iz lanskega leta tega praznika ne praznujejo več.

Organizacija slovesnosti stane okoli 1.000 evrov, vsako leto (27. marca) je bil to krajevni praznik. Do zdaj so si stroške delile tri krajevne skupnosti (Jošt, Žabnica in Bitnje). Letos pa KS Bitnje ne bo sodelovala, prav tako so na začetku leta odklonili finančno pomoč za slovesnost. Poleg tega so po poročanju Dnevnika krajevni praznik premaknili na 25. junij, saj z novim datumom želijo “preseči delitve na naše in vaše, da je krajevni praznik nevtralen, ločen od cerkve in bivše ideologije in bo veljal za cele Bitnje”.

Spominska plošča na Planici na Kranjem. (Slika: Wikipedia)

Sicer krajani KS Bitnje predlagajo, naj več denarja prispeva Zveza združenj borcev za vrednote NOB, “saj je to njihov praznik”, še poroča omenjeni medij. Poleg tega menijo, da naj se 1.200 evrov, kolikor jih na leto prejmejo od občine Kranj za proslave, namesto za borčevske proslave nameni za prireditve, kot so Direndaj, Prihod pomladi ali novoletne prireditve za najmlajše.

Demokracija