Uradno: predsednika vlade je “brezplačno” varoval obsojeni kriminalec

Miloš Njegoslav Milović ob Marti Kos. Še danes ni pojasnjeno, kakšno vlogo pri varovanju je imel. (Foto: Twitter Bojan Požar, posnetek zaslona/STA)

Se spomnite Miloša Njegoslava Milovića, nekdanjega policijskega specialca, varnostnika nekdanjega premiera Drnovška in neuradno-uradnega vodja varnosti trenutnega premierja Roberta Goloba, zaradi katerega je predsednik vlade prvič v zgodovini države dokazano lagal v parlamentu, češ da z njim nima nič? Pravkar je bil pravnomočno obsojen!

Zloglasni Miloš Njegoslav Milović je bil pravnomočno obsojen na vrhovnem sodišču, poroča spletni portal N1, obsodili naj bi ga zaradi sodelovanja pri fiktivnem poslu Železniškega gradbenega podjetja,  za kar je prejel leto in pol zapora.

Na vrhovnem sodišču so potrdili odločitev, vendar niso želeli razkriti podrobnosti. Specializirano državno tožilstvo in Milovićev odvetnik Miha Šošič sta sporočila, da je vrhovno sodišče potrdilo obsodilno sodbo višjega sodišča iz leta 2021. Milovićeva pritožba je bila zavrnjena, vendar je bila njegova zaporna kazen zmanjšana z dveh let na leto in pol. Poleg tega bo moral plačati tudi 15.000 evrov globe. Milovićev odvetnik je napovedal pritožbo.

Predsednik vlade Robert Golob in njegov neuradni vodja varovanja Miloš Njegoslav Milović. (Vir: epa, splet)

Česa je bil obsojen Milović?
Milović je bil obsojen zaradi sodelovanja pri fiktivnem poslu v višini 390.000 evrov med SŽ ŽGP in podjetjem NB Inženiring leta 2008. Tožilstvo je dokazovalo, da je direktor NB Inženiringa Nihad Bešić zadržal 383 tisoč evrov, medtem ko naj bi Milović prejel sedem tisoč evrov. Bešić in direktor SŽ ŽGP Leon Kostiov sta že priznala krivdo na prvi stopnji, medtem ko je Milović to zanikal.

Milović je priznal, da je NB Inženiringu pomagal pridobiti davčno številko, vendar vztraja, da ni bil vpleten v fiktivni posel in da ni nič vedel o njem, dokler ni bil vpleten v kazenski postopek. Trdi, da je začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je tudi snemal pogovore z vpletenimi.

Na sodišču je izjavil, da verjame, da je v posel vpleten njegov nekdanji delodajalec, takratni odvetnik danes pa predsednik UEFE Aleksander Čeferin, in da je zaradi njega končal na sodišču, čeprav je Čeferin te trditve večkrat zanikal. Požareport je pisal, da je tožilec rešil Čeferina, ker je takrat ravno kandidiral za predsednika UEFE. O Čeferinovi vpletenosti je bil spisan policijski zapisnik na podlagi izjav obtožencev.

Vir: Spletni časopis

Nekateri viri pravijo, da je bil v času storitve kaznivega dejanja Milović hudo bolan in ga je Čeferin pretental, da je sodeloval v hudodelstvu.

Sprva je bil Milović obtožen napeljevanja k zlorabi položaja, vendar je bil januarja 2021 na prvi stopnji oproščen. Tožilstvo se je pritožilo in novembra 2021 ga je višje sodišče obsodilo, vendar ne zaradi napeljevanja k zlorabi položaja, ampak zaradi pomoči pri zlorabi položaja. Sodba druge stopnje še ni bila pravnomočna, saj je bila drugačna od sodbe prve stopnje. Zato je odločitev vrhovnega sodišča postala pravnomočna šele zdaj.

Za Milovića je bil Golobov Gen-I v preteklosti vreča brez dna
Milovič je imel s podjetjem Gen-I, ko je bil tam direktor zdajšnji predsednik Robert Golob, sklenjenih kar sedem spornih pogodb oziroma aneksov z Gen-I. Podjetje VPS Svetovanje, ki je v Milovićevi polovični lasti, je med novembrom 2013 in oktobrom 2017 podpisalo sedem pogodb oziroma aneksov z Gen-I, torej v času, ko ga je še vodil Golob. To so potrdili tudi v uradu Mojce Prelesnik, informacijske pooblaščenke. Vprašanja o Miloviću je lani novembra s poslanskim vprašanjem odprl poslanec SDS Žan Mahnič. Poslanca SDS je sicer zanimalo, ali si je državnik varovanje resnično uredil na drugačen način s spremembo uredbe o varovanju, ki je varovanje premierja s policije prenesla na vladni generalni sekretariat. Prav tako ga je še zanimalo, ali je bil za varovanje zadolžen tudi Milović.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Vladi Mira Cerarja in Marjana Šarca sta Milovićevemu podjetju za oskrbo in integracijo migrantov nakazali več kot 200.000 evrov, notranje ministrstvo dodatnih 70.000 evrov, Energetika Ljubljana za nasvete in podobno več kot 50.000 evrov, Komunalno podjetje Velenje 52.000 evrov, na spisku pa se najde celo Holding Slovenske elektrarne s 35.000 evri. Celoten spisek državnih nakazil podjetju VPS Svetovanje, ki ga ima Milović v lasti s soprogo, na koncu pokaže, da je Milović iz proračuna prejel že več kot pol milijona evrov.

Državna nakazila Milovićevemu podjetju so dramatično padla leta 2020, ko je odstopil Marjan Šarec (GS) in je vlado prevzel Janez Janša (SDS). Skoraj na nič. V Erarju skrita nakazila s strani Elektro Ljubljana pa so padla komaj po menjavah Golobovih kadrov v energetiki.

Milović “varoval” tudi Tanjo Fajon?

Pred pribižno letom dni so se v javnosti pojavile tudi slike trenutne ministrice za zunanje zadeve in predsednice Socialnih demokratov Tanje Fajon in Miloša Njegoslava Milovića, ko sta se skupaj na morju brezskrbno prepuščala žarkom in se skoraj zaljubljeno pogledujeta. Še vedno ni jasno v kakšni funkciji je bil takrat Milović, niti kdaj je bila slika posneta. Fajonova je takrat zapisala, da je fotografija nastala pred tremi leti na Hrvaškem, ko se je potapljala na Hrvaškem s skupino dvajsetih ljudi. Je bil obsojeni kriminalec Milović eden od njenih sopotnikov?!

Miloš Njegoslav Milović s Tanjo Fajon. (Foto: Splet)

Golob o Miloviću že lagal
Miloš Njegoslav Milović je javnosti postal znan, ko se je izvedelo, da je svetoval sedanjemu premierju Golobu in nekaterim ministrom Gibanja Svoboda, pri tem pa se ni vedelo, kdo ga plačuje, saj je Golob v Državnem zboru zatrjeval, da ga ni plačeval državni proračun, še več, Golob je v hramu demokracije celo lagal, da ga ne pozna.

Milovića so kljub Golobovim besedam opazili ob Marti Kos na srečanju njenih podpornikov, ko je ta še kandidirala za predsednico republike kot kandidatka s podporo Stranke Svoboda.

Miloš Njegoslav Milović ob Marti Kos (Foto: Twitter Bojan Požar, posnetek zaslona)

Na koncu je vendarle priznal, da ga pozna, rekoč: “Sedem let je bil vodja njegove službe. Seveda ga poznam kot takega, saj sem povedal, da ga poznam od takrat.” To je bilo prvič, da so Goloba v DZ dobili na očitni laži.

Kasneje se je izkazalo tudi, da je lagal, ko je dejal, da Njegović nikoli ni bil njegov varnostnik, saj je celo odstavljeni direktor policije Boštjan Lindav povedal, da ga je na hodniku pred sestanki s premierom pričakal Milović. Dejal je, da Milović prisostvuje na Golobovih sestankih in se predstavlja kot vodja njegovega varovanja.

To, da je Milović svetoval Golobu glede “novega načina” varovanja predsednika vlade in sodeloval na sestankih med policijo in generalnim sekretariatom vlade glede te spremembe, je bil tudi eden od razlogov za odstop takratne ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar, ki je opozorila na nedopustnost takšne ureditve znotraj javne uprave.

Kaj to pove o Golobu?
Si predstavljate, da predsednik vlade razvite evropske države mimo ustaljenih postopkov za svojo varnost poskrbi z “brezplačnim” obsojenim kriminalcem, ki je prej kot varnostnik služil velike denarje v podjetju, kjer je bil predsednik vlade prej direktor? Seveda bi takoj odstopil, če pa ne bi želel odstopiti, bi ga k temu prisilili lastni ministri in poslanci njegove stranke. Takšnih standardov pa na Balkanu na žalost ni. V Sloveniji ni bilo nobenih naslovnic ne o tem, da je Golob lagal, da svojega osebnega varnostnika sploh ne pozna, niti o tem, da ima varnostnik jasno kriminalno preteklost, ali celo o tem, da ga je v preteklosti plačevalo državno podjetje, kjer je bil Golob direktor.

Andrej Žitnik