Uradu informacijskega pooblaščenca se policijsko vohljanje za politiki v času prejšnje vlade ne zdi sporno?!

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik (Foto: STA)

Informacijski pooblaščenec, ki je opravil nadzor nad vpogledi policistov v evidence politikov, ni ugotovil nepravilnosti glede zagotavljanja sledljivosti pri obdelavi osebnih podatkov, poroča Dnevnik. Prav tako tudi ni ugotovil sistematičnih nezakonitih vpogledov uslužbencev policije v osebne podatke politikov. Huda blamaža IP. Najprej ji Višje sodišče v Ljubljani  raztrga mnenje, ki je podpiralo blokado dela DZ preiskovalk, potem pa ne najde sistematičnih nezakonitih vpogledov policistov v osebne podatke politikov. “Vladorušitelju” Karlu Erjavcu v mapo pogledali 23x. Ga s kako informacijo držijo v šahu?,” je v povezavi s tem kritično komentiral poslanec SDS Dejan Kaloh. 

V uradu informacijskega pooblaščenca obravnavajo dva suma nepooblaščenih vpogledov dveh policistov. Še pred inšpekcijskim nadzorom je policija enega zaznala sama, drugega pa so ugotovili med postopkom nadzora. Po poročanju omenjenega časopisa je informacijski pooblaščenec v četrtek izdal sklep, s katerim so končali postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem so preverjali zakonitost vpogledov v osebne podatke 44 politikov, med katerimi so bili tudi vsi predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin.

44 politikov obdelovalo 700 različnih uslužbencev policije

Nadzor se je nanašal na obdobje od začetka leta 2019 do konca februarja lani, končne ugotovitve pa se ne razlikujejo pomembno od vmesnih, ki jih je informacijski pooblaščenec objavil sredi poletja. Preiskava je tako pokazala, da je podatke 44 politikov obdelovalo 700 različnih uslužbencev policije. Največ osebnih podatkov različnih politikov je pregledal uslužbenec, ki je vpogledal v osebne podatke sedmih politikov, so ugotovili pri informacijskem pooblaščencu. Večina zaposlenih, ki so se pri svojem delu srečali s politiki, pa je obdelovala osebne podatke zgolj enega politika.

“Statistični vpogled je obenem pokazal, da je osebne podatke nekaterih politikov obdelovalo tudi po več kot 50 ali celo več kot 100 policistov, pri čemer pa je šlo za primere, v katerih je policija opravljala varovanje oseb ob različnih dogodkih. Tudi pri tistih policistih, ki pa jih je bilo največ sedem, ki so večkrat vpogledali v podatke različnih politikov, se je izkazalo, da so se vpogledi nanašali na varovanje teh oseb,” navaja Dnevnik.

Foto: STA

Informacijski pooblaščenec je inšpekcijski postopek na policiji uvedel februarja lani, potem ko je policijo obiskala posebna komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostni služb. Tedanji poslanec SDS Žan Mahnič, ki je bil del te posebne komisije, je takrat izdal, da so želeli pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov.

Demokracija