fbpx

Ureditev grobov na prikritih moriščih ne brez privolitve svojcev!

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Reševanje vprašanj prikritih morišč je v Sloveniji izredno žgoča tema. Ureditev grobov je nujna, a nekateri ob tem opozarjajo, da vsi postopki ne potekajo tako, kot bi morali, in sicer s skrbjo do svojcev umrlih. France D. Korošec je avtor javnega pisma, v katerem izraža svojo zaskrbljenost glede ureditve nagrobnikov in spomenikov za žrtve v Krimski jami in na Mačkovcu, ki jih pripravlja država na begunjskem pokopališču Sv. Jerneja.

Članek s fotografijami o tem, kakšna je rešitev za oba spomenika, je bil objavljen v prilogi Družine ter na Nova24TV s člankom Jezus je rekel: “Odstranite kamen”, vendar avtor ob tem opozarja na številne pomanjkljivosti.

Postavitev in blagoslovitev sta sicer že bili najavljeni za konec novembra letošnjega leta.

Kot glavno pomanjkljivost avtor izpostavlja oz. se sprašuje, kje so v tekočem procesu reševanja najpomembnejši členi, to so svojci žrtev. Postopki se namreč, kot izpostavlja Korošec, izvajajo brez soglasja svojcev, kar je zelo narobe.

“Karkoli se dela, rešuje, poustvarja v tem procesu, ne more in ne sme biti brez, vsaj tihe, privolitve svojcev,” je še prepričan Korošec, ki se je zato tudi odločil, da stopi v stik z nekaterimi svojci in tudi v njihovem imenu pripravi mnenje glede ureditve morišč in ga naslovi na Komisijo RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

 

Med drugim so izpostavili:

  • Namen je pohvalen, dobronameren in prizadeven, vendar ne izpolnjuje naših preprostih želja in pričakovanj.
  • Nakazani in slabo viden, neizstopajoči križ je, žal, neustrezen in absolutno ne izpolnjuje naših pričakovanj o dominantnosti sv. križa na grobu žrtev.
  • Predlagani spomenik s svojo obliko nagnjenih stranic in nagnjene “strehe” ne vzbuja vizualnega vtisa o slovenskem domu ali hiši.
  • Kamniti blok spomenika, kot je predlagan, naložen na pokopane žrtve, s podlago ali brez, je za naše dojemanje in naša pojmovanja popolnoma nesprejemljiv.
  • Statika spomenika. Menimo, da je spomenik, prikazan na fotografiji za grob žrtev Krimske jame in Mačkovca, postavljen na ostanke žrtev v obeh grobovih, ki sta za povrhu še v zelo mehki zemlji, neprimeren.
  • Žrtve iz preostalih neurejenih morišč. Na begunjsko pokopališče bo treba v naslednjih letih še naprej pokopavati nove žrtve iz preostalih jam in brezen Menišije. Spomenik/nagrobnik naj bi  omogočal še nova pokopavanja, najverjetneje, poleg krimskih žrtev. Zadeva zasluži obravnavo in načrtno rešitev.

Državni komisiji zato predlagajo, naj ustavi aktivnosti za izdelavo obeh spomenikov, prav tako naj bi se začasno prestavilo najavljeno odkritje in blagoslovitev, dokler se ne najde nova rešitev.

B. O.