fbpx

Urednica oddaje Preverjeno na POP TV Arko, kjer so izdali vir, zdaj igra žrtev!

Foto: Facebook

Urednica oddaje Preverjeno Alenka Arko igra žrtev. V izjavi za javnost se je izvijala in ni želela priznati, ali so v oddaji Preverjeno res izdali vir.

“… skrajni čas, da spregovorimo tudi mi, da rečemo, dosti je! Če namreč slišiš neresnice, manipulacije vedno znova in znova, jim na koncu ljudje začnejo verjeti …” je citirala zapis urednice oddaje Preverjeno na POP TV Alenke Arko njena kolegica Suzana Lovec.

To je bil zapis Arkove, v katerem je obtožbe, da so v njeni oddaji razkrili vir, označila za “absurdne”. Ni trajalo niti tri ure, da so Arkovo postavili na laž.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1182240072436977676

Poročali smo že o tem, kako so novinarji oddaje Preverjeno na POP TV izdali novinarski vir, ki je želel posredovati informacije o nepravilnostih pri zaračunavanju helikopterskih prevozov, ki jih opravi Slovenska vojska, ZZZS.

Brankovič priznal, da so mu razkrili vir
Dejanje so obsodili tudi v upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov. “Takšno ravnanje novinarjev oddaje Preverjeno je nesprejemljivo,” so zapisali.

Nedopustno je določene informacije, ki jih je novinarjem pripravljen zaupati vir, posredovati tretji osebi, kaj šele njegovemu delodajalcu; s tem je POP TV kršil novinarski kodeks, kar izjemno škodi novinarskemu poklicu.

Igranje žrtve, ki se ga gre Arkova v imenu oddaje Preverjeno, pri čemer so ravno oni v sodelovanju s s svojim nekdanjim novinarjem Juretom Brankovičem, ki je trenutno zaposlen kot vodja službe za stike z javnostmi na UKC Ljubljana, razkrili vir informacij prav njegovemu delodajalcu, je naravnost nizkotno.

Ko začnejo krivci igrati žrtev
Arkova je sicer za ZNP povedala, da do razkritja novinarskega vira ni prišlo, a doslej javno predstavljena dejstva govorijo drugače. Arkovo je na laž postavil ravno Brankovič.

“Utišani, od režima zatirani, od Sove in policije zasledovani ter od tajkunov in sodišč preganjani, so spregovorili …” je trditve Arkove s kancem sarkazma komentiral vodja SDS Janez Janša.

Dejstvo, da je Arkova igrala žrtev, ko je bila njena ekipa dejansko kriva izdaje zaupnega vira, je škandal prve vrste. Da pri tem skuša obrniti pozornost na vsa leta, ko tega domnevno niso počeli, pa meče senco na vsa ta omenjena leta. Namreč, sklicevanje na preteklost zgolj postavi preteklost pod vprašaj.

Ta primer še enkrat kaže na zlizanost “novinarjev” osrednjih medijev z drugimi institucijam. Prodane duše, ki bodo, če gre za prijatelja, z veseljem razkrile vir, če gre za politično prepričanje, z veseljem napadale nasprotnike, in ko pride čas, z veseljem zapustile novinarstvo in odšle v druge, zanje pripravljene službe.

Rihard Orel