fbpx

Ustanovitev preiskovalne komisije glede pranja denarja v NLB je na meji legalnega in preko meje legitimnega

Foto: STA

Poslanke in poslanci državnega zbora so na današnji seji razpravljali o ustanovitvi nove preiskovalne komisije za ugotavljanje odgovornosti pri pranju milijarde dolarjev v aferi #IranNLBgate. Po mnenju opozicijske SDS ima ustanovitev preiskovalne komisije po predlogu SMC en sam namen, in to je zamegliti celotno zgodbo, da do podatkov, ljudi in vzrokov za nepopisno sramoto za Slovenijo ne bi nikoli prišlo.

Poslanke in poslanci so na današnjem nadaljevanju julijske seje razpravljali o predlogu poslanske skupine SMC za ustanovitev parlamentarne preiskave, ki bi preiskovala nedavno razkrito afero pranja denarja v naši največji banki NLB med decembrom 2008 in novembrom 2010.

Stališče poslanske skupine SDS je uvodoma predstavil poslanec Branko Grims, ki je dejal, je tovrstna ustanovitev na meji legalnega in legitimnega. “Na meji legalnega zato, ker podvaja nekaj, kar že poteka, in je popolnoma nepotrebno. Zanimivo, da je na to vedno do zdaj pravna služba državnega zbora zelo jasno opozorila, v tem primeru pa niti ne. Kar pa se tiče preko meje legitimnega, pa govorim to ravno zato, ker ta preiskava dejansko že poteka, je že obrodila sadove. Institucije pregona, ki so se leta 2011, očitno na nek signal, same izklopile v nekem trenutku, se spet vklapljajo. Ugotavlja se tudi kontradikcije, zanimiva nasprotja v izjavah posameznikov, ki so bili takrat na pomembnih funkcijah in so tudi danes na pomembnih funkcijah. To se pravi, gre tudi za ugotavljanje že politične odgovornosti.”

V SMC nasprotovali ustanovitvi komisije o ugotavljanju bančne luknje
V nadaljevanju je bil do stranke SMC kritičen tudi Anže Logar, predsednik komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, ki je dejansko odkrila pranje denarja v NLB, in je predlagatelje spomnil, da sprva sploh niso podprli ustanovitve preiskovalne komisije, brez katere ne bi nikoli prišli do afere vseh afer. Poleg tega se je spraševal, ali ni morebitna nova ustanovitev komisije izraz nezaupnice ministroma Goranu Klemenčiču in Vesni Györkös Žnidar, generalnemu državnemu tožilstvu in drugim, ki so bili seznanjeni z milijardo dolarjev vrednim kaznivim dejanjem. “Politična odgovornost je na dlani, točno vemo, kdo je takrat zasedal položaje v ključnih državnih institucijah,” pa je največjo parlamentarno stranko opomnil poslanec Andrej Šircelj.

Dr. Anže Logar, poslanec SDS in predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bankah. (foto: SDS).

Namesto, da bi preganjali odgovorne, ustanavljajo novo komisijo
Da je ustanovitev nove komisije le predstava za javnost, pa je menila tudi poslanka Eva Irgl, ki je opozorila,“če bi imeli resne namene, bi zahtevali že odstop ministra za pravosodje Klemenčiča”. Kritičen je bil tudi poslanec in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak, ki se mu zdi zelo nenavadno, da aktualna oblast s celotnim aparatom policije tožilcev in sodnikov ne more preiskati očitnega pranja denarja. Podobnega mnenja je tudi poslanka Anja Bah Žibert, ki ocenjuje, da so storilci znani, namesto, da bi jih preganjali, pa namesto tega leto dni pred novimi volitvami ustanavljajo novo komisijo za obrambo svojih kadrov.

Politično odgovornost za nastalo situacijo gre po mnenju najmlajšega poslanca iz stranke SDS Žana Mahniča iskati pri ministru Klemenčiču in njegovem sekretarju Darku Staretu, nekdanjemu sopotniku Klemenčiča na KPK, ko so se seznanili z afero #IranNLBgate. Prav tako svoje vloge direktorja Sove v tistih časih ni opravljal Sebastjan Selan, ki je po njegovem mnenju očitno in namerno zavlačeval obveščevalne ugotovitve.

C. Š.