Ustanovitev preiskovalne komisije glede pranja denarja v NLB je na meji legalnega in preko meje legitimnega

Foto: STA

Poslanke in poslanci državnega zbora so na današnji seji razpravljali o ustanovitvi nove preiskovalne komisije za ugotavljanje odgovornosti pri pranju milijarde dolarjev v aferi #IranNLBgate. Po mnenju opozicijske SDS ima ustanovitev preiskovalne komisije po predlogu SMC en sam namen, in to je zamegliti celotno zgodbo, da do podatkov, ljudi in vzrokov za nepopisno sramoto za Slovenijo ne bi nikoli prišlo.

Poslanke in poslanci so na današnjem nadaljevanju julijske seje razpravljali o predlogu poslanske skupine SMC za ustanovitev parlamentarne preiskave, ki bi preiskovala nedavno razkrito afero pranja denarja v naši največji banki NLB med decembrom 2008 in novembrom 2010.

Stališče poslanske skupine SDS je uvodoma predstavil poslanec Branko Grims, ki je dejal, je tovrstna ustanovitev na meji legalnega in legitimnega. “Na meji legalnega zato, ker podvaja nekaj, kar že poteka, in je popolnoma nepotrebno. Zanimivo, da je na to vedno do zdaj pravna služba državnega zbora zelo jasno opozorila, v tem primeru pa niti ne. Kar pa se tiče preko meje legitimnega, pa govorim to ravno zato, ker ta preiskava dejansko že poteka, je že obrodila sadove. Institucije pregona, ki so se leta 2011, očitno na nek signal, same izklopile v nekem trenutku, se spet vklapljajo. Ugotavlja se tudi kontradikcije, zanimiva nasprotja v izjavah posameznikov, ki so bili takrat na pomembnih funkcijah in so tudi danes na pomembnih funkcijah. To se pravi, gre tudi za ugotavljanje že politične odgovornosti.”

V SMC nasprotovali ustanovitvi komisije o ugotavljanju bančne luknje
V nadaljevanju je bil do stranke SMC kritičen tudi Anže Logar, predsednik komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu, ki je dejansko odkrila pranje denarja v NLB, in je predlagatelje spomnil, da sprva sploh niso podprli ustanovitve preiskovalne komisije, brez katere ne bi nikoli prišli do afere vseh afer. Poleg tega se je spraševal, ali ni morebitna nova ustanovitev komisije izraz nezaupnice ministroma Goranu Klemenčiču in Vesni Györkös Žnidar, generalnemu državnemu tožilstvu in drugim, ki so bili seznanjeni z milijardo dolarjev vrednim kaznivim dejanjem. “Politična odgovornost je na dlani, točno vemo, kdo je takrat zasedal položaje v ključnih državnih institucijah,” pa je največjo parlamentarno stranko opomnil poslanec Andrej Šircelj.

Dr. Anže Logar, poslanec SDS in predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bankah. (foto: SDS).

Namesto, da bi preganjali odgovorne, ustanavljajo novo komisijo
Da je ustanovitev nove komisije le predstava za javnost, pa je menila tudi poslanka Eva Irgl, ki je opozorila,“če bi imeli resne namene, bi zahtevali že odstop ministra za pravosodje Klemenčiča”. Kritičen je bil tudi poslanec in nekdanji notranji minister Vinko Gorenak, ki se mu zdi zelo nenavadno, da aktualna oblast s celotnim aparatom policije tožilcev in sodnikov ne more preiskati očitnega pranja denarja. Podobnega mnenja je tudi poslanka Anja Bah Žibert, ki ocenjuje, da so storilci znani, namesto, da bi jih preganjali, pa namesto tega leto dni pred novimi volitvami ustanavljajo novo komisijo za obrambo svojih kadrov.

Politično odgovornost za nastalo situacijo gre po mnenju najmlajšega poslanca iz stranke SDS Žana Mahniča iskati pri ministru Klemenčiču in njegovem sekretarju Darku Staretu, nekdanjemu sopotniku Klemenčiča na KPK, ko so se seznanili z afero #IranNLBgate. Prav tako svoje vloge direktorja Sove v tistih časih ni opravljal Sebastjan Selan, ki je po njegovem mnenju očitno in namerno zavlačeval obveščevalne ugotovitve.

C. Š.

 • althar

  Meni se močno dozdeva, da SMC ustanavlja Komisijo za prikrivanje pranja denarja v NLB in ne Komisijo za razkrivanje pranja denarja v NLB.

  Ampak, duh je že ušel iz steklenice, volitve se bližajo, show must go on (Hanzi TV včeraj) in morda se kaj zanimivega izcimi tudi iz te komedije. Kokice v roke in dajmo se pustiti presenetiti.

  • karpelec

   Kokice so preslane in sploh ne teknejo.

 • Pjer Pjer

  Zakaj se otepate tujega kapitala?? Tako ne bomo nikdar druga Švica. V švicarskih bankah sprejmejo vse (tudi iranski, sevrnokorejski, vatikanski, madžarski, poljski,… denar) in ne sprašujejo, zato pa so tam kjer so… Mi pa daleč za njimi… !

  • Olga

   A ja? Še en udbaš! Kraja! Samo da so “naši” pa je vse v redu! Ste Miki miška ali Ana Karenina?

   • Pjer Pjer

    Uff, Miki Miško sem v mladih letih bral …. Kaj vi Olga jo še dandanes?

    • tarantela

     Tega Olga še ne ve, mora počakati, kaj bojo naročili, da naj napiše

 • marker

  copy paste
  V osrčju slovenskih gozdov so lisice sklenile, da tako ne gre več naprej, stanje je postajalo že nevzdržno, zato so ustanovile so posebno skupino, ki bo preiskovala nezakonite kraje kokoši iz kurnikov, preprodaje ukradenih kokoši in podobno in potem so kokoši vse presrečne sklenile, da bodo na naslednjih volitvah zagotovo spet glasovale za lisice……

 • Demonkrat

  Najbolj znajo prati možgane folku

 • karpelec

  Neumnost na neumnost in ni ji videti konca, se ena niti ne konča se že začenja druga.In to je dika naše profesorske vlade, pa vse na naš račun. Do kdaj še?

 • Franjo Trojner

  Cerar, Györkös Žnidarjeva in Klemenčič imajo vse možnosti in vzvode , da ukrepajo a se uradna oblast ni zganila prej in se ne zgane tudi danes! Ma ta na novo ustanovljena komisija je samo pesek v oči bebavih. Ma tukaj ne gre za pranje malih vsot denarja, za male lopove, gre za milijardo $ in kaznivo dejanja mega razsežnosti v katero je gotovo morala biti vpletena tudi najvišja oblast, a se kljub temu zdajšna uradna oblast prepletena z kadri, ki so za pranje denarja vedeli znova dela skepo in gluho. Ma to je čista pat pozicija, ki v tem primeru in vseh ostalih Slovenijo vztrajno vleče vztran od ostalih pravnih, demokratičnih in blagostanja in sreče polnih držav.

 • Olga

  Ovadba predsednika vlade, saj zagovarja nezakonitosti in želi prikrivati kriminal!

 • Janez

  JA !
  SEM GLEDAL NA TV3.
  POSLANEC SMC JANI M. JE ? GROZLJIV TIP ?!
  Ta tip Jani M. – NIMA AKADEMSSKE IZOBRAZBE: nikakor ne more voditi PREISK. KOMISIJE !
  O
  – bančnih financah,
  – z obilico R. SLO, EU IN MEDNARODNEGA PRAVA , pravno-finančnih zakonov, predpisov,
  PRRITOŽBA!
  NA USTAVNO SODIŠČE – GLEDE – SMC PREISK. KOMISIJE ZA IRAN GATE. ! L.r. J. KOMENDA

 • tarantela

  Logarjeva komisija ima pravico preiskovati edino in izključno bančno luknjo, za preiskovanje pranja denarja nima pooblastila. Kdor je danes gleda sejo DZ, je lahko videl in slišal natančno obrazložitev, zato je vse ostalo čisto natepavanje brez veze.

  • Pjer Pjer

   Se strinjam, sicer po moje so vse te komisije natepavanje brez veze, a je v vsej slovenski zgodovini že bila kakšna korist od neštetih komisij … ? Depala vas,… ?

  • Janez

   NATEPAVANJE !
   Brez veze – je tole tvoje – NIČVREDNO PISARJENJE.

   H L A P Č U J E Š – NA KVADRAT !
   Koliko šol pa ima ta
   – prazni govorancar od Janija M. ? A ima Ekonomsko fakulteto.? L.r. Janez KOMENDA

  • Oregon

   pa dobr, nooooooo

 • Slovenec 33

  Okupatorsko izdajalske veje oblasti so zahtevale od okupatorsko izdajalske izpostave v parlamentu, da na vsak način prikrije in zakrije v meglo bančne mahinacije in podlosti pri financiranju terorizma in pobiranju provizij za financiranje nadaljevanja okupacije slovenskih dežel.
  Kako dolgo še ????

 • pupa

  Igor Bavčar je opral premalo miljonov zato bo moral na Dob, če ne bo kaj nepredvidenega, Tisti ki so oprali miljardo in več denarja in to teroristične proviniemce pa se jih nihče ne dotika in svobodno šetajo po ohlajenih sobanah in srebajo hladne kavice.

  Ja Igor prav ti je pozabil si se dogovoriti predhodno z “BOTROM” in se dogovorit za delež, ki bi ga moral pdvesti “nadrejenim lastnikom države”

 • Janez

  PA?
  TII SMCJI – SO NAVADNI – IGNORANTI !
  DANES
  SO PREGLASOVALI – PRAV VSE – ČISTO POZITIVNE PREDLOGE DRUGIH STRANK.
  KOT ENA ZLOBNA STALINISTIČNA PREGLASOVALNA MAŠINA !?
  Nekaj?
  BO TREBA SPPREMENITI – V TEJ NAŠI PARLAMENTARNI ” DEMOKRACIJI” L.r. Janez KOMENDA

 • Zgornji

  PARAZITSKA GOLAAAZEN SREDI SLOVENISTANA !!! ! !!! POKVARJENOST NA VSEH NIVOJIH !!! ! !!! BAAAAAAANDA IZKORIŠČEVALSKA BANKIRSKA ZLOBNA !!! ! !!!

 • Janez

  Malo šale !
  AMPAK ZDAJ JE PA TEM BANKSTERJEM IN MOL ŽUPANU Z. J. – ODKLENKALO !
  Ta
  NEVERJETNI
  PO NOVEM – SMC – “ŽAL” POSLANEC JANI M. ! Se je že vživel v vlogo JAMESA BONDA !
  Bo
  IZGLEDA PORAVNAL
  – VSE STARE ZAMERE !
  MOL ŽUPAN PA EX KP ZK “GNEZDAŠI – SE ŽE GOTOVO TRESEJO ?! Bog ve? L.r. J. KOMENDA

 • marker

  Jani bo preiskoval pranje denarja. Kot medicinski brat bo to zelo težko. Verjetno bo z ekipo le brisal sledi, da ne bo več kaj najti. Sicer pa se v levih strankah vsi razumejo na vse, od šivanke do lokomotive, pa ne potrebujejo nobene izobrazbe.

 • Vera

  Ta SMC-jeva preiskovalna komisija je ustanovljena z namenom, da nič ne pride v javnost , kaj šele pred organe pregona .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!