Ustavno sodišče razveljavilo sramotno sodbo Upravnega sodišča v Mariboru glede skrbništva koroških dečkov!

Ustavno sodišče Republike Slovenije. Foto: STA.

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo Upravnega sodišča v Mariboru v primeru skrbništvu koroških dečkov, ki so ju državne institucije brez vednosti starih staršev odpeljale v rejniško družino v Velenje. Po sodbi ustavnega sodišča se je izkazalo, da je bila sodba upravnega sodišča strokovno nedosledna, in se vrača v ponovno sojenje. Ali se bo žalostna zgodba razpletla s srečnim koncem in se bosta dečka vrnila v skrbništvo babice in dedka?

Spomnimo se, kako je slovenska javnost nekaj let budno spremljala usodo dveh dečkov, ki sta doživela tragično smrt svoje matere. Njuno skrbništvo sta prevzela babica in dedek po materini strani. Vendar so ju brez vednosti starih staršev delavci velenjskega centra za socialno delo odpeljali in ju dodelili eni izmed rejniških družin. V škandaloznem dogajanju se je odvijal sodni boj za skrbništvo na Upravnem sodišču v Mariboru, ki je potrdilo odločbo velenjskega centra za socialno delo. Zadeva je pa še veliko bolj škandalozna, saj je socialna delavka, ki je opravljala vlogo skrbnice za posebne primere koristnosti in zastopanosti otrok, peljala oba otroka na obisk v zapor k njunemu obsojenemu očetu, medtem ko sta ostala babica in dedek brez stikov!

Primer koroških dečkov je spremljalo malo morje nepravilnosti in političnih intrig, ki so jih izvajali na Centru za socialno delo Velenje po naročilu vodstva takratnega ministrstva za socialne zadeve. Takratna ministrica je sedanja sekretarka v kabinetu predsednika vlade dr. Anja Kopač Mrak. Po poročanju STA, ki se sklicuje na poročanje Večera, je ustavno sodišče sprejelo tudi stališče, da bi moral izvedenec pisno mnenje, ki ga je podal, tudi ustrezno ustno obrazložiti. Prav tako je ustavno sodišče opozorilo, da je izvedenec klinične psihologije že v pisnem mnenju navedel, da bi na vprašanje, ali je umik otrok iz travmatiziranega okolja res najboljša rešitev in edino zagotovilo za njun nadaljnji zdrav razvoj in uspešnost osebnostne prilagoditve, najbolj kompetentno odgovoril izvedenec s področja otroške klinične psihologije. Primer, ki je razburjal javnost in odvzel malčkoma tri leta skupnega in prijetnega življenja z babico in dedkom, se je spet vrnil na začetek. “S tem je dokazano, da je bila odločitev upravnega sodišča preuranjena in da bo o zakonitosti nedodelitve dovoljenja babici moralo odločati še enkrat,” je dejal odvetnik Cugmas.

Franci Donko: Ustavno sodišče se je izkazalo kot varuh življenja
Ena najvidnejših osebnosti v tem procesu je bil socialni delavec Franci Donko. V boju za skrbništvo je kot strokovni sodelavec pomagal babici in dedku v boju proti nerazumevajočemu stroju pravne države. “Otroka sta izgubila tri leta skupnega življenja z babico in dedkom. Ustavno sodišče se je, kot že večkrat, izkazalo kot zadnji varuh normalnosti z razveljavitvijo sodbe Upravnega sodišča v Mariboru. Otroka sta imela tri leta na voljo materialno udobje, vendar nista imela družinskega življenja, ki bi ga imela pri babici in dedku. Postopek Centra za socialno delo Velenje je bil nestrokoven, saj so dobesedno ugrabili oba dečka dne 31. 3. 2016 iz vrtca in ju peljali neznano kam. Takrat sem kot član Gibanja za otroke z Metko Zevnik spisal novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po katerem bi bila babica in dedek ter vsi stari starši del razširjene družine. Ob tem smo za njihovo družino z Andrejem Breznikom iz Pameč našli tudi primerno stanovanje, ki omogoča dovolj prostora za oba otroka, ko se vrneta v naročje starih staršev. Babica in dedek sta mlada za svoja leta, zdaj tudi odhajata v pokoj in bosta imela ogromno časa za vzgojo obeh svojih vnukov. Ob tem pa jima bomo  pomagali, če bosta pomoč potrebovala, tudi socialne institucije, ki imajo vgrajene mehanizme za pomoč, bodo na voljo, če bo treba” je izjavil Franci Donko za naš medij.

Franci Donko

Primer bo v prihodnosti še zelo zanimivo spremljati, saj se je končno pojavil kanček upanja za pravico babice in dedka. Glede na to, da je sodba ustavnega sodišča razveljavila odločbe takratne ministrice Anje Kopač Mrak, se sprašujemo, ali bo ta sprejela politično odgovornost in ponudila odstop kot sekretarka v kabinetu vlade Marjana Šarca? Žal pa so to bolj pobožne želje, saj se udobni poziciji Kopač Mrakova definitivno ne bo odpovedala, medtem ko dečka še danes ne moreta uživati v pristnem družinskem okolju, ki bi jima ga zagotavljala njuna babica in dedek.

Luka Perš

 

 • Aton

  Zločinci na CSD in upravnem sodišču Maribor ne bodo odgovarjali.

  • pupa

   Katerega sodnika bodo kazensko preganjali zaradi te sramotne sodne odločbe ????????????

   Tudi zaradi takih in podobnih sodnih anomalij se morama jutri udeležiti protesta in jim povedati, da ne bomo tolerili nesposobnežev v državni in javni upravi ter politiki.

 • xtc

  Dejstvo je ,da lahko stara starša začneta tožiti ministerstvo in CSD.

  • zokispoki

   Torej je res, da je tista pokvarjena, butasta in skilasta bjonda, ukradla otroka dedku in babici !?!

   • IZBIRA

    Kraja otrok je za komuniste socialnen ukrerp. Npr. Petriček je služila kot koncentracijsko taborišče za ukradene otroke. Nato pa so zamenjali ime in tam naredili komunisti priljubljeno izletniško točko.
    To je sociala po komunistično

    • JANEZ GUS

     Vse te prasice socialarke koreninijo v Petričku.

 • IZBIRA

  dr. Anja Kopač Mrak.
  (izpod)kopač socialne države
  mrak za ljudi na pragu in pod pragom revščine (zaradi nje tudi tam so, socialna zakonodaja, delovna zakonodaja…, projekti za bogate nevladnike na račun izkoriščanja brezposelnih, eksperimenti s transferji…)
  dr. ? pač SD piflarka enkrat pride tudi do te titule na FDV itak.

  • zokispoki

   Prasica je sramota na dveh nogah !

   • JANEZ GUS

    Zanjo pride upoštev samo Kitajski scenarij.–stadion—

    • zokispoki

     Itaq !

 • AlojzZ

  Ali se bo žalostna zgodba razpletla s srečnim koncem in se bosta dečka vrnila v skrbništvo babice in dedka?
  Prepozna. Škoda je že narejena.

 • JANEZ GUS

  Kdo bo za to odgovarjal.Vse te zblaznele rdečuhe,ki so to naredili,postaviti pred zid,ne pred sodišče.

 • JANEZ GUS

  Ta Kopačeva skojevka me spominja na ono boljševistično guvernato,ki je mučila in pretepala otroke v otroškem komunističnem taborišču Petriček,katerim so zverinsko rdečuhi pobili starše.

 • Olga101

  Kljub vsemu je sramotno, da po tako dolgem času, namesto da bi ustavno sodišče dokončno RAZSODILO, pošilja zadevo v ponovno sojenje! Očitno v tej državi niti otroci in njihove usode niso prioriteta!

 • NoName

  Kopačka kot kopačka za brcanje v temo je dobra.

 • šmentanamuha

  Izterjat odškodnine od države in kazensko preganjat odgovorne za ta zločin. Da se kaj takega lahko dogaja v Evropi v 21. Stoletju! Kopačka, odjebi.

 • Golman

  AFERA CHF……..Evropski pravni red zavezuje, da je potrebno nepoštene pogoje iz pogodb izločiti. Zadnja sodba Sodišča EU v poljski zadevi C-260/18 je jasna tudi glede posledic nepoštenih pogojev v potrošniških pogodbah: sodišča ne smejo nepoštenih pogojev nadomeščati z dispozitivnimi določbami nacionalnega prava, razen v izjemnih primerih, ko bi željo po tem izrazil sam posojilojemalec. Brez nepoštenih pogojev, ki v pogodbah zadevajo glavni predmet in ceno, so naše kreditne pogodbe nične. Za velik del posojilojemalcev je ničnost po polovici dobe odplačevanja kredita ugodnejša rešitev od zakonsko predlagane in kompromisne, zato se bodo naša prizadevanja vpričo nedejavnosti zakonodajalca intenzivneje kot doslej usmerila v doseganje ničnosti pogodb na sodiščih. Združenje Frank se bo sedaj osredotočilo na aktivnosti, ki bodo namenjene pomoči in mobilizaciji članov in ostalih kreditojemalcev v tej smeri. Upamo le, da ne bo takrat, ko bomo na sodiščih dočakali pozitivne razsodbe, slovenska vlada podobno kot poljska pohitela na pomoč bankam z interventnim zakonom in davkoplačevalskim denarjem.