fbpx

Ustavno sodišče razveljavilo sramotno sodbo Upravnega sodišča v Mariboru glede skrbništva koroških dečkov!

Ustavno sodišče Republike Slovenije. (Foto: STA)

Ustavno sodišče je razveljavilo sodbo Upravnega sodišča v Mariboru v primeru skrbništvu koroških dečkov, ki so ju državne institucije brez vednosti starih staršev odpeljale v rejniško družino v Velenje. Po sodbi ustavnega sodišča se je izkazalo, da je bila sodba upravnega sodišča strokovno nedosledna, in se vrača v ponovno sojenje. Ali se bo žalostna zgodba razpletla s srečnim koncem in se bosta dečka vrnila v skrbništvo babice in dedka?

Spomnimo se, kako je slovenska javnost nekaj let budno spremljala usodo dveh dečkov, ki sta doživela tragično smrt svoje matere. Njuno skrbništvo sta prevzela babica in dedek po materini strani. Vendar so ju brez vednosti starih staršev delavci velenjskega centra za socialno delo odpeljali in ju dodelili eni izmed rejniških družin. V škandaloznem dogajanju se je odvijal sodni boj za skrbništvo na Upravnem sodišču v Mariboru, ki je potrdilo odločbo velenjskega centra za socialno delo. Zadeva je pa še veliko bolj škandalozna, saj je socialna delavka, ki je opravljala vlogo skrbnice za posebne primere koristnosti in zastopanosti otrok, peljala oba otroka na obisk v zapor k njunemu obsojenemu očetu, medtem ko sta ostala babica in dedek brez stikov!

Primer koroških dečkov je spremljalo malo morje nepravilnosti in političnih intrig, ki so jih izvajali na Centru za socialno delo Velenje po naročilu vodstva takratnega ministrstva za socialne zadeve. Takratna ministrica je sedanja sekretarka v kabinetu predsednika vlade dr. Anja Kopač Mrak. Po poročanju STA, ki se sklicuje na poročanje Večera, je ustavno sodišče sprejelo tudi stališče, da bi moral izvedenec pisno mnenje, ki ga je podal, tudi ustrezno ustno obrazložiti. Prav tako je ustavno sodišče opozorilo, da je izvedenec klinične psihologije že v pisnem mnenju navedel, da bi na vprašanje, ali je umik otrok iz travmatiziranega okolja res najboljša rešitev in edino zagotovilo za njun nadaljnji zdrav razvoj in uspešnost osebnostne prilagoditve, najbolj kompetentno odgovoril izvedenec s področja otroške klinične psihologije. Primer, ki je razburjal javnost in odvzel malčkoma tri leta skupnega in prijetnega življenja z babico in dedkom, se je spet vrnil na začetek. “S tem je dokazano, da je bila odločitev upravnega sodišča preuranjena in da bo o zakonitosti nedodelitve dovoljenja babici moralo odločati še enkrat,” je dejal odvetnik Cugmas.

Franci Donko: Ustavno sodišče se je izkazalo kot varuh življenja
Ena najvidnejših osebnosti v tem procesu je bil socialni delavec Franci Donko. V boju za skrbništvo je kot strokovni sodelavec pomagal babici in dedku v boju proti nerazumevajočemu stroju pravne države. “Otroka sta izgubila tri leta skupnega življenja z babico in dedkom. Ustavno sodišče se je, kot že večkrat, izkazalo kot zadnji varuh normalnosti z razveljavitvijo sodbe Upravnega sodišča v Mariboru. Otroka sta imela tri leta na voljo materialno udobje, vendar nista imela družinskega življenja, ki bi ga imela pri babici in dedku. Postopek Centra za socialno delo Velenje je bil nestrokoven, saj so dobesedno ugrabili oba dečka dne 31. 3. 2016 iz vrtca in ju peljali neznano kam. Takrat sem kot član Gibanja za otroke z Metko Zevnik spisal novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, po katerem bi bila babica in dedek ter vsi stari starši del razširjene družine. Ob tem smo za njihovo družino z Andrejem Breznikom iz Pameč našli tudi primerno stanovanje, ki omogoča dovolj prostora za oba otroka, ko se vrneta v naročje starih staršev. Babica in dedek sta mlada za svoja leta, zdaj tudi odhajata v pokoj in bosta imela ogromno časa za vzgojo obeh svojih vnukov. Ob tem pa jima bomo  pomagali, če bosta pomoč potrebovala, tudi socialne institucije, ki imajo vgrajene mehanizme za pomoč, bodo na voljo, če bo treba” je izjavil Franci Donko za naš medij.

Franci Donko

Primer bo v prihodnosti še zelo zanimivo spremljati, saj se je končno pojavil kanček upanja za pravico babice in dedka. Glede na to, da je sodba ustavnega sodišča razveljavila odločbe takratne ministrice Anje Kopač Mrak, se sprašujemo, ali bo ta sprejela politično odgovornost in ponudila odstop kot sekretarka v kabinetu vlade Marjana Šarca? Žal pa so to bolj pobožne želje, saj se udobni poziciji Kopač Mrakova definitivno ne bo odpovedala, medtem ko dečka še danes ne moreta uživati v pristnem družinskem okolju, ki bi jima ga zagotavljala njuna babica in dedek.

Luka Perš