Ustavno sodišče: Zakona o kazenskem postopku in odvetništvu sta neustavna

Vir: STA

Ustavno sodišče je odločilo, da sta Zakon o kazenskem postopku in Zakon o odvetništvu neustavna, saj vsebujeta pravno praznino pri preiskovalnih dejanjih pri odvetnikih. Odločilo je tudi, da komunikacija med stranko in odvetnikom, ki hkrati ni osumljenec kaznivega dejanja, ne more biti predmet preiskave.

Ustavno sodišče je zakona presojalo na zahtevo Odvetniške zbornice Slovenije (OZS), ki je zahtevek na US naslovila zaradi nekaterih preiskav odvetnikov, ki niso bili osumljeni v preiskavi. Ustavno sodišče je izdalo začasno odločbo, ki ureja način opravljanja hišnih preiskav in zasegov stvari pri odvetnikih in pravna sredstva v postopkih. Ob tem je državnemu zboru naložilo, da mora neskladje z ustavo odpraviti.

Komunikacija mora biti zasebna
Ustavno sodišče je svojo odločitev utemeljilo na podlagi mnenja, da lahko odvetnik stranko učinkovito zastopa le v primeru, da je komunikacija med njima zasebna, to pa je mogoče le v primeru, da država ne posega v odvetnikovo zasebnost na poklicnem področju. Varstvo komunikacije tako ni namenjeno privilegiranju odvetnikov, temveč varovanju njegove stranke. Na odvetniško zasebnost se ne more sklicevati odvetnik, ki je tudi sam osumljen kaznivega dejanja.

Ž. K., STA