fbpx

Utrinki s proslave ob dnevu državnosti. Aleš Hojs: “Nikoli ni dovolj prizadevanj, da naredimo našo domovino boljšo.”

Foto: J. O.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je ob 25. rojstnem dnevu Slovenije priredilo domoljubno proslavo, ki se je začela ob 20.30 na zgodovinskem Trgu republike v Ljubljani. “Verjamem, da je Slovenija zgrajena na tako trdni skali, da bo preživela tudi povodenj, ki ji jo nekateri prikazujejo, vendar se bomo morali zavedati izzivov, ki nas čakajo,” je množici povedal Janez Janša. Njegovemu mnenju se je pridružil tudi Aleš Hojs, ki je dejal: “Nikoli ni dovolj prizadevanj, da naredimo našo domovino boljšo. Kličem vsem, verjemimo v slovensko pomlad!”

Prireditev se je začela z orkestralno izvedbo slovenske himne Zdravljice in nadaljevala z evropsko himno Odo radosti. Sledila je vznesena recitacija Zdravljice in priredba Kekčeve pesmi mladega domoljuba.

Foto: Nova24TV.si

Foto: Nova24TV.si

Aleš Hojs: Verjemimo v slovensko pomlad
Prireditev je z govorom odprl predsednik VSO Aleš Hojs, ki je pozdravil poslance Demosove vlade, veterane vojne za Slovenijo, svojce žrtev padlih v osamosvojitveni vojni in vse tiste, ki jim je slovenska pomlad blizu. “Dejal sem, da bi tukaj, kjer stoji NLB, morala zijati luknja, zdaj pa pravim, da bi moral stati tudi spomenik samostojni in neodvisni Sloveniji. Celo lipo, ki jo je blagoslovil nadškof Šuštar, so s tega trga odstranili,” je povedal Hojs in dodal, da bi moral na Trgu republike stati tudi spomenik pripadnikom slovenske Teritorialne obrambe (TO).

“Naše združenje je hotelo postaviti tablo na drugo stolpnico, tablo, na kateri bi se zahvalili TO, a na žalost to ni mogoče. Včeraj smo s strani države dobili sporočilo, da je ta fasada za take table zaščitena,” je povedal Hojs. Vlada je sporočila, da bi se moralo združenje VSO z ostalimi veteranskimi združenji dogovoriti o vsebini table. “Dogovarjati  bi se morali z združenji, ki nas ovajajo?” se je vprašal Hojs, pri čemer je požel aplavz iz publike. “Nikoli ni dovolj prizadevanj, da naredimo našo domovino boljšo. Kličem vsem, verjemimo v slovensko pomlad!” je svoj uvodni nagovor ob 25. rojstnem dnevu naše države zaključil Aleš Hojs. 

Janez Janša nagovoril domoljube
Za Hojsom je spregovoril predsednik SDS Janez Janša, ki ga je množica na oder pospremila z bučnim aplavzom. “Za to, da ste danes prišli, je bil potreben enak pogum kot pred 25 leti,” je povedal Janša. Uvodoma je prebral nekaj odstavkov iz zbornika Vojna za Slovenijo. “V zgodovini vsakega naroda obstaja določen čas, ki je omogočil, da je narod postal suveren, sam svoj gospodar. Narodi ta čas po svetu častijo kot nekaj svetega, po njem poimenujejo ulice trge in odlikovanja. /…/ Takšen čas je vrednostno središče naroda,” je povedal Janša in spomnil na vojno za Slovenijo.

Foto: KPP

Foto: KPP

Dejal je, da je peščica ljudi, ki je v času vojne za Slovenijo poprijela za orožje in se zoperstavila JLA, s svojim pogumom dosegla nemogoče in omogočila prehod slovenskega naroda v nacijo. Osamosvojitev je uspela kljub nasprotovanju dela leve politike. “To je bila visoka pesem slovenskega naroda,” je povedal predsednik SDS. V govoru je podrobno opredelil dogajanje med vojno za Slovenijo in v okviru tega pozdravil tudi brigadirja Toneta Krkoviča ter častnika Zorana Dernovška, ki sta bila prisotna na prireditvi.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Janša je spomnil, da so bili s proslavo ob dnevu državnosti križi in težave že pred 25 leti. “Nekateri, ki danes sedijo v prvih vrstah na proslavi, so nekoč dejali – kaj pa bomo proslavljali na tak žalosten dan,” je spomnil predsednik SDS. Obregnil se je tudi ob kritike proslave in dejal, da bi – če bi se z gospodarstvom ukvarjali toliko, kolikor se ukvarjajo s proslavo – Slovenija cvetela. “Za to Slovenijo smo glasovali, jo gradili in branili, da bi lahko njen rojstni dan vsakdo praznoval, tako kot hoče,” je dejal Janša in dodal, da se veselje ljudi ob praznovanju rojstnega dne države ni spremenilo.

“Ko boste videli, da na tem trgu stoji osamosvojitvena lipa, ko boste videli, da na tem trgu stoji spomenik slovenski osamosvojitvi in ko se bo ta trg imenoval Trg Jožeta Pučnika, boste vedeli, da ste se zbudili v drugačni Sloveniji,” je povedal Janez Janša.

“Verjamem, da je Slovenija zgrajena na tako trdni skali, da bo preživela tudi povodenj, ki ji jo nekateri prikazujejo, vendar se bomo morali zavedati izzivov, ki nas čakajo,” je svoj nagovor zaključil Janša ter ob tem spomnil na besede Jožeta Pučnika, da bomo morali ostati pogumni in ponosni.

Foto: KPP

Foto: KPP

25 let Slovenije
Pred natanko 25 leti so bili s sprejetjem Deklaracije o neodvisnosti in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije izpolnjeni formalni pogoji, da je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. Naslednji dan, 26. junija 1991, pa je potekala prva državna proslava, na kateri so ob častni četi Slovenske vojske, ki ji je poveljeval Tone Krkovič, jugoslovansko zastavo zamenjali za slovensko in jo ponosno dvignili.

M. P.,  Ž. K.