fbpx

Teharje: Slovesnost v spomin na vojne in povojne žrtve komunizma

(Foto: Bobo)

Nova slovenska zaveza v Teharjih organizira spominsko slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja. Mašo bo daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, nato pa bo sledila osrednja slovesnost, kjer bo zbrane nagovoril profesor Brane Senegačnik. Organizatorji poudarjajo, da se bo potrebno dogovoriti o ureditvi Spominskega parka in okolice.

V spomin na tragedijo se bodo pred mašo ljudje lahko udeležili spominskega pohoda po poti teharskih žrtev od železniške postaje Celje do Spominskega parka Teharje. Tudi 25 let po padcu komunizma pa v Slovenija še vedno ni zadosti volje, da se spominski parki in grobišča uredijo in se žrtve spodobno pokoplje. »Treba se bo pogovoriti, kdaj se bo teharski park dokončal in kako se bo sanirala okolica. Stvari je potrebno premakniti iz mrtve točke,« je povedal predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik. Današnje spominske slovesnosti se bo udeležil tudi predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša.

(Foto: Bobo)

(Foto: Bobo)

V Teharjah je tragična usoda doletela 5000 ljudi
Na Teharjih so med 2. svetovno vojno Nemci zgradili vojaško taborišče, kjer so ob koncu vojne zaprli ujetnike, ki so sodelovali pri obrambi Celja.

Po koncu vojne je bilo taborišče krajši čas opuščeno, znova pa je začelo delovati konec maja 1945. Vanj so namestili domobrance in nekatere civiliste, ki so se zatekli v zavezniška taborišča na avstrijskem Koroškem.

Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi.

J. F.