fbpx

V četrtek potrdili 17 novih okužb COVID-19, Čakš Jagerjeva: “druženja privedla do širjenja prenosov”

Foto: STA

V četrtek, 9. julija 2020 so v Sloveniji potrdili 17 novih okužb s sars-cov-2. Opravljenih je bilo 1793 testiranj, na zdravljenju v bolnišnici pa je 16 ljudi. Do sedaj naj nihče ne bi potreboval intenzivne nege.

V Sloveniji so do sedaj potrdili 1793 okužb z wuhanskim koronavirusom. K sreči pa število smrti ostaja pri 111.

Tiskovna predstavnica NIJZ Nuška Čakš Jager je na novinarski konferenci izpostavila, da je v svetu bilo zabeleženih preko 12 milijonov primerov COVID-19. Velik porast je opažen v Severni in Južni Ameriki ter Aziji. V Evropi naj bi se stanje epidemije umirjalo.

“Krivulja okužb v Sloveniji niha, število okužb okrog 20 na dan. Od 132 primerov je 73 primerov povezanih z lokalnim virom okužbe, kar pomeni, da so druženja privedla do širjenja prenosov,” je po pisanju na uradnem Twitter profilu Vlade RS povedala Čakš Jagerjeva.

“Povečanje lokalnega prenosa je bistveno večje, kot smo ga zaznavali poprej. Imamo tudi večje število primerov neznanega vira,” je povedala Čakš Jagerjeva.

Svoje delo so po vsem sodeč začeli opravljati tudi na zdravstvenem inšpektoratu, ki je včeraj opravil 753 nadzorov karantene. “585 oseb je spoštovalo odločbo. V 25 primerih oseba ni bila prisotna na naslovu. V 9 primerih dostop do zasebnega zemljišča ni bil mogoč. 30 primerov lažnih ali napačnih naslovov. V 15 primerih oseba ni odprla vrat,” je sporočil govorec Vlade RS za Covid-19 Jelko Kacin.

Ivan Šokić