V Državnem svetu potekal simpozij o svobodi veroizpovedi na Slovenskem v zadnjih 30 letih

Danes bo v Državnem svetu potekal posvet o svobodi veroizpovedi. (Foto: Pixabay)

V Državnem svetu je danes potekal simpozij o uveljavljanju svobode veroizpovedi v obdobju zadnjih 30 let na Slovenskem. V debato je bilo vključenih več gostov, ki so poskušali oceniti stanje na področju verskih svoboščin ter ugotoviti kakšen položaj imajo posamezne verske skupnosti ter po potrebi opozoriti na določene pomanjkljivosti. 

Simpozij je bil organiziran pod okriljem Državnega sveta, v sodelovanju z varuhom za človekove pravice, Komisijo za pravičnost in mir ter Inštitutom za kanonskopravne vede, ki deluje v okviru ljubljanske Teološke fakultete. Uvodoma sta prisotne nagovorila Predsednik DS Alojz Kovšca in apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich, poroča STA.

Zatem so sledile uvodne predstavitve, med drugim s strani predsednika Komisije Pravičnost in mir Antona Stresa in ustavnega sodnika Klemna Jakliča. V razpravi, ki se je dotikala tako rešenih kot tudi nerešenih vprašanj s področja verske svobode, so sodelovali: evangeličanski škof Leon Novak, srbski pravoslavni paroh Peran Bošković, mufti Nedžad Grabus ter katoliški predstavnik Ivan Štuhec.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. (Foto: sta)

Ob 30. obletnici slovenske samostojnosti imamo priložnost, da ocenimo stanje na področju verske svobode in položaj posameznih skupnosti v naši državi. Čas je tudi izpostaviti tako različne pomanjkljivosti kot tudi dobre prakse s tega področja. Simpozij je bil dostopen tudi preko spleta. Na dogodku so posebej poudarili tudi pomen dialoga med državo in Cerkvijo. Kovšca pa je ob začetku dogodka izpostavil, da je potrebno spodbujati in ščititi versko svobodo s strani države, ter da toleriranja verske svobode s strani države ne gre razumeti kot ideološko-političnega vprašanja.

Kovšca: Ključna je nevtralnost države v odnosu do religij, svetovnih nazorov, filozofij in ideologij 

Nevtralnost države glede področja religije in svetovnega nazora, se izraža kot nepristranskost. Za državo religije, svetovni nazori, filozofije in ideologije ne smejo biti nit predmet oviranja niti podpiranja. Kovšca je ob tem še izpostavil, da je država omejena pri svojem izvajanju moči nad verskimi skupnostmi. Apostolski nuncij pa je izpostavil vlogo pokojnega papeža Janeza Pavla II. v času slovenskega osamosvajanja. Poudaril je še, da je bila za poljskega papeža verska svoboda temelj za človekove pravice. Tako Kovšca kot tudi nuncij pa sta pozdravila dialog med državo in cerkvijo.

Domen Mezeg