fbpx

V dveh letih smo iz podpovprečnih napredovali med najbolj uspešne

V dveh letih smo iz podpovprečnih napredovali med najbolj uspešne,” so sporočili iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter navedli podatek, da je naša država na 4. mestu po uporabi evropskih sredstev. Tudi sicer je država danes v najboljši kondiciji doslej. Rast BDP v zadnjem lanskem četrtletju je bila največja na območju EU, imamo najboljše bonitete in najnižjo stopnjo brezposelnosti. V Sloveniji se je v letu 2021 javni dolg po ocenah ministrstva za finance znižal za skoraj pet odstotnih točk v primerjavi z letom 2020 – poleg tega pa se močno gospodarsko okrevanje kaže tudi v letu 2022. V prvih dveh mesecih letos je imel državni proračun 94,4 milijona evrov presežka, prihodki pa so bili višji za 34,7 odstotka. Nadaljuje se ugoden trend prihodkov iz sredstev EU, v prvih dveh mesecih letos smo prejeli 255,1 milijona evrov, kar je 159,4 milijona evrov več kot v primerljivem lanskem obdobju.

V zelo kratkem dveletnem mandatu je vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše izvedla številne projekte in uresničila večino zavez iz koalicijske pogodbe. Vse to ji je uspelo kljub soočanju z epidemijo koronavirusa, kar je bilo izjemno težko breme za nas vse. Janša je z ekipo poleti 2020 zagotovil 12 milijard evropskih sredstev, pri čemer gre v največji meri za nepovratna sredstva. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa je včeraj objavila podatek, da je Slovenija na 4. mestu po porabi evropskih sredstev. “V dveh letih smo iz podpovprečnih napredovali med najbolj uspešne,” so sporočili.

S sredstvi državnega proračuna in različnih evropskih skladov so bili v Sloveniji sofinancirani številni projekti in programi. S spodbujanjem lokalnih razvojnih programov se dolgoročno pomaga k enakomernemu razvoju urbanih središč in podeželja po vsej državi. Od 2416 projektov je bilo kar 2185 takih, ki so bili sofinancirani iz EU sredstev. 1,220 milijarde evrov predstavlja višino odobrenih sredstev iz EU skladov, 6,760 milijarde evrov pa višino sredstev iz proračunskih virov države (realizirana in predvidena). Slovenija ima 212 občin in projekti so razporejeni po celotni državi. Gre za nekaj tisoč razvojnih projektov, ki ta čas potekajo v Sloveniji oziroma še bodo, sredstva so namreč zagotovljena – seznam vladnih projektov za razvoj občin je dostopen tukaj.

Rast BDP v zadnjem lanskem četrtletju je bila največja na območju EU
Slovenija je uspešna tudi na drugih področjih. Predsednik vlade Janez Janša je  nedavno v soočenjih povedal, da se je javni dolg Slovenije v letu 2021 zmanjšal na 75 odstotkov, imeli smo 8,1-odstotno realno gospodarsko rast, v zadnjem kvartalu smo rastli najhitreje v EU, naša zadolženost pa je za 20 odstotkov manjša, kot je povprečje območja EU, in za 25 odstotkov manjša od zadolženosti držav OECD, ki so primerljive z nami. Rast BDP v zadnjem lanskem četrtletju je bila največja na območju EU, saj je v Sloveniji znašala 5,4 odstotka, druga je bila Danska s 3 odstotki, medtem ko je povprečje celotnega območja EU znašalo 0,4 odstotka.

Sara Kovač