V Evropskem parlamentu bo pred svetovno javnostjo razkrito milijardno pranje iranskega denarja v NLB!

Evropski parlament v Bruslju (foto: iStock)

Danes je v Evropskem parlamentu v Bruslju potekala pomembna razprava o nezakonitem pranju iranskega denarja v največji slovenski državni banki NLB. Gosta odbora bosta predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, dr. Anže Logar in novinar Mladine, Borut Mekina. Oba bosta odgovarjala tudi na poslanska vprašanja. Gre za prvi tako odmeven primer, v katerem bo država Slovenija obravnavana kot ena izmed točk v Evropskem parlamentu. 

Pred današnjo razpravo o pranju iranskega denarja preko največje slovenske banke NLB v Evropskem parlamentu, je včeraj na to temo na tiskovni konferenci spregovorila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Romana Tomc, ki je hkrati tudi edina polnopravna slovenska članica posebnega preiskovalnega odbora za preučitev domnevnih kršitev in nepravilnosti pri uporabi prava Evropske unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčno utajo, imenovanega PANA. Odbor je bil ustanovljen 8. junija 2016, kot odziv na t.i. panamske dokumente. Na tridesetih sejah so se zvrstila zaslišanja preiskovalnih novinarjev, davčnih svetovalcev, bančnih strokovnjakov in drugih, kakor koli povezanih s področjem pranja denarja in davčnih utaj. Na svojem zadnjem srečanju poslancev članov odbora PANA bodo obravnavali tudi razvpito afero #IranNLBgate, ki vse od odkritja pretresa slovensko javnost, pa vendar vladajoča politika in organi pregona ne storijo nič za razjasnitev okoliščin. Hkrati se bo prvič tudi zgodilo, da bo Slovenija obravnavana kot ena izmed točk v Evropskem parlamentu.

V letih 2009 in 2010 je bilo preko Nove Ljubljanske banke opranih za kar milijardo evrov iranskega denarja. Afero preiskuje tudi preiskovalna komisija Državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo vodi dr. Anže Logar.  Na redni 33. seji Državnega zbora v septembru je bila obravnavana tudi točka NLB, na njej je preiskovalna komisija predstavila svoje ugotovitve in podala tudi priporočila. Ta nalagajo, da policija, urad za preprečevanje pranja denarja, Banka Slovenije in Komisija za preprečevanje korupcije v treh mesecih naredijo interni nadzor, vendar pa je ostal kriminal rekordnega obsega toliko časa neodkrit in neraziskan.

(Foto: osebni arhiv Romane Tomc)

Romana Tomc je opozorila, da obstaja še vedno več odprtih vprašanj, kot je vprašanje odgovornosti za dogajanje v Novi Ljubljanski banki, ter kje so danes tisti, ki so bili vpleteni in odgovorni v kriminalna dejanja znotraj NLB. Hkrati je poudarila, da se zaveda omejitev, ki jih preiskovalni odbor PANA ima, a glavni namen jutrišnje razprave je, da se evropsko in slovensko javnost opozori na dejstvo, da je nekaj šlo “hudo narobe.” Naloga odbora je namreč, da opozarja, in v vseh demokratičnih državah, v vseh primerih, ki jih je odbor obravnaval, je prišlo do postopkov zoper akterjev v določenih primerih, nemalo vpletenih pa je tudi odstopilo s položajev. Hkrati je namen jutrišnje razprave tudi, da se spodbudi preiskovalne organe k hitremu ukrepanju.

Gosta odbora bosta predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, dr. Anže Logar in novinar Mladine, Borut Mekina. Oba bosta odgovarjala tudi na poslanska vprašanja. Tomčeva je še dodala, da upa, da bo zadeva odmevala v slovenski javnosti, saj si davkoplačevalci, ki so že večkrat dokapitalizirali Novo ljubljansko banko, zaslužijo resnico o tem, kaj se je zgodilo.

U.V.