fbpx

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma obeležili dan samostojnosti in enotnosti ter 25. obletnico sprejetja in razglasitve slovenske Ustave

Foto: B.P.

Natanko 26 let po plebiscitarni odločitvi za samostojnost smo z državno proslavo zaznamovali dan samostojnosti in enotnosti, hkrati pa tudi 25. obletnico sprejema in razglasitve slovenske Ustave. Predsednik Državnega sveta Mitja Bervar je v slavnostnem govoru na proslavi ocenil, da je prišel čas, da se od besed usmerimo k dejanjem. Žal ta vlada tega očitno zaradi mnogih prošenj za dodatna pojasnila, ni sposobna. 

“Na temeljih naše izjemne skupne zgodbe in energije izpred 25 let, ko smo skupne moči uspešno zastavili za lastno državo, morda postavimo v jedro prizadevanj naslednjih 25 let državljana,” je na državni proslavi dejal slavnostni govornik Bervar.

Foto: B.P.

Foto: B. P.

Namenimo pozornost kakovosti njegovega življenja, zaposlitvi, izobraževanju, socialnemu varstvu, zdravstveni oskrbi, dostopnosti kulture in medgeneracijski solidarnosti ter krepitvi sožitja, ki gradi mavrice med modrostjo starejših ter poletom mladih, in sicer na vseh ravneh, od lokalne skupnosti naprej,” je poudaril.

Tako kot nadškof Zore je tudi Bervar pozval k delovanju za skupno dobro, brez političnega merjenja moči in vsakodnevnih preigravanj.
Foto: B.P.

Foto: B.P.

Po Bervarjevih besedah moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in jo z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. Omenil je, da je čas, da nas spori iz preteklosti nehajo hromiti. Vseeno pa je pomembno, da poznamo svojo preteklost, jo sprejmemo, se z njo soočimo in gremo naprej. Ne gre za našo ali njihovo preteklost, gre namreč za našo skupno. Vprašanje pa je, ali je Slovenija na to že pripravljena. Če ne, bomo še vedno živeli v državi, ki svoje državljane in državljanke deli na prvo- in drugorazredne.

V prvih vrstah še vedno tudi tisti, ki jim osamosvojitev ni bila njihova intimna želja
Osrednji prostor, kot že vsa leta do sedaj, zaseda nekdanji predsednik države Milan Kučan. Prišel je v spremstvu svoje soproge Štefke. Takoj ob prihodu v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma je pozdravil nekdanjega predsednika Vrhovnega sodišča, Branka Maslešo, in z njim spregovoril nekaj besed. Mu je morda dal kakšen nasvet za prihodnje sodelovanje?

Milanu Kučan je takoj hitel k Branku Masleši

Milan Kučan je takoj hitel k Branku Masleši (foto: B. P.).

Razveselil se je tudi zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je precej dolgo klepetal z Mirom Cerarjem.

Foto: B.P.

Foto: B. P.

Foto: B.P.

Foto: B. P.

Uvodnemu Bervarjevemu nagovoru je sledil zanimiv kulturni in umetniški program, izveden v sodelovanju z zborom in orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. Glasba je bila deloma izbrana iz del slovenskih skladateljev, ki so bila v zadnjih letih uprizorjena v SNG Opera in balet Ljubljana, delno pa prirejena ali napisana na novo, prav za to posebno priložnost. Umetniki, tudi zelo mladi, so se ponovno pokazali v najlepši, izredno profesionalni luči.

Foto: B.P.

Foto: B. P.

Barbara Pirh