fbpx

V Kanadi domnevno prijeli Sergeja Racmana, za katerim je bila razpisana rdeča mednarodna tiralica

Nekdanji lastnik družbe Kolosej kinematografi Sergej Racman (Foto: STA)

Sergej Racman je nekdanji član vodstva KD Group, eden od najbolj razvpitih slovenskih poslovnežev ter nesojeni generalni sekretar Slovenske ljudske stranke, ki mu je leta 2016 z nekaj manevri uspelo začasno rešiti svoje lastništvo prezadolženega ljubljanskega Koloseja. Racman je bil vpleten v poslovanje erotičnega kluba Marina pri Novi Gorici, zaradi česar je sledila obtožnica zaradi domnevne prostitucije, čemur mu je sledila mednarodna tiralica vse do Kanade, kamor se je pred časom zatekel iz “poslovnih razlogov”.

Pred šestimi leti so na Ajševici pri Novi Gorici slovesno odprli klub Marina, v katerem so ženske najemali za spolne usluge. Po policijski raciji so se sanje o prestižnem klubu razblinile 18 obtoženim, ki so bili vpleteni v organzirano prostitucijo. Policija je v klubu opravila policijsko racijo, sojenje zoper obtožence pa se je pričelo decembra lani, navaja Dnevnik.

Preiskovalci so med preiskavo našli tudi povezavo z razvpitim podjetnikom Sergejem Racmanom, nekdanjim članom vodstva KD Group, nesojenim generalnim sekretarjem SLS in nekdanjim lastnikom Koloseja, zaradi katerega se je že znašel na zatožni klopi. Racman se je kasneje umaknil v tujino, kot je obrazložil sam, zaradi poslovnih razlogov, in je bil vse od leta 2018 nedosegljiv za slovenske organe pregona. Policija je nato razpisala mednarodno tiralico, po neuradnih informacijah so ga pred dnevi prijeli kanadski varnostni organi.

Za poslovnežem Sergejem Racmanom razpisana mednarodna tiralica Interpola, ki ga išče z rdečim obvestilom oziroma najvišjo stopnjo tiralice.

“Slovenska policija je v sredo dobila obvestilo, da so izsledili in prijeli slovenskega državljana, ki smo ga iskali s tiralico, evropskim nalogom za prijetje in predajo ter mednarodno tiralico zaradi sodelovanja v kriminalni združbi, povezani z zlorabo prostitucije,” so potrdili v slovenski policiji, a imena prijetega niso razkrili. Pravosodni organi morajo zdaj v Kanado poslati dokumentacijo, na podlagi katere bi ga lahko izročili Sloveniji.

S klubom domnevno zaslužili 21 milijonov evrov
Specializirano državno tožilstvo je v več kot 400 strani dolgi obtožnici navedla, da Marina ni bila običajen erotični klub, saj so lahko vanj zgolj po predhodni prijavi vstopile le ponudnice spolnih uslug, običajnim dekletom pa je bil vstop prepovedan. V štirih letih delovanja naj bi gostom svoje usluge tam ponujalo najmanj 413 deklet, večinoma iz Romunije, Bolgarije in držav bivše Jugoslavije.

Začetek glavne obravnave v sojenju nekdanjemu lastniku družbe Kolosej kinematografi Sergeju Racmanu (Foto: STA)

Klub je imel visoko obiskanost s strani moških, saj v obtožnici navajajo, da ga je obiskalo kar 200 tisoč moških. Dekleta, ki so bile žrtve prostitucije, so morale za vstop najprej plačati 70 evrov, za spolne usluge pa so bile nato plačane po dogovorjeni tarifi. Vstopnina za goste je znašala od 60 do 80 evrov, vse dodatne usluge pa so bile še dodatno zaračunane. Tožilstvo je še navedlo, da je bila cena polurnega druženja 70 evrov, za eno uro pa 140 evrov. Po izračunih so obtoženi zaslužili kar 21 milijonov evrov.

Policija pod krinko razkrila povezave, deklet ni preganjala
Po dveh letih tajnega opazovanja, prisluškovanja in dela pod krinko je policija leta 2018 izvedla racijo, prijela osumljence in zaprla klub. V omenjeno združbo so bili povezani lastniki, vodje, taksisti, računovodje, receptorke in varnostniki, prav tako pa tudi Racman kateremu so na poslovne račune nakazovali denar. Ker je bil v tujini, mu sodišče do začetka sodnega postopka ni moglo vročiti obtožnice, zato mu bodo sodili ločeno. Dekleta pa zaradi dekrimininalizacije prostitucije ne bodo preganjali.

Sara Kovač