V Klubu slovenskih podjetnikov zaskrbljeni: “Ne potrebujemo dodatnih bremen, ki bodo negativno vplivala na poslovanje podjetij.”

Joc Pečečnik, Janez Janša in Igor Akrapovič (Foto: SDS)

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov izražajo skrb zaradi nekaterih rešitev v predlogu zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva. Kot opozarjajo, je poslovno okolje v zdajšnjih zaostrenih razmerah še posebej negotovo, posamezne določbe pa bi podjetjem še otežile poslovanje. Zato vladi predlagajo, naj o rešitvah ponovno premisli in predlog zakona ustrezno preoblikuje.

Vlada RS je pred kratkim sprejela predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva, s katerim so po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana postavili pravne podlage, da covid-19 do spomladi postane endemično obolenje. Vlada je predlog zakona v parlamentarno obravnavo poslala po nujnem postopku, kar seveda pomeni, da bo manj časa za razpravo.

Večji stroški za delodajalce

Predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 predvideva spremembo nosilca stroška nadomestila v času odsotnosti (izolacije) zaposlenega od dela, ki je posledica potrjene okužbe z virusom Sars-CoV-2. Stroški bodo po predlogu zakona z zdajšnjega nosilca, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, prešli na delodajalce.
»Takšna rešitev je v zdajšnjih zaostrenih razmerah, ko je poslovno okolje posebej negotovo, neustrezna in podjetjem ne olajšuje položaja. Nasprotno, zaradi takšnih ukrepov se bodo pogoji poslovanja podjetij še zaostrili. Opozarjamo tudi na ta čas naraščajoče število okužb z novim koronavirusom, kar podjetjem dodatno povzroča težave pri zagotavljanju nemotenega poslovanja,« opozarjajo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov.

Zniževanje pravic zavarovancev

Poleg tega izpostavljajo, da predlog zakona tudi zmanjšuje pravice, ki izhajajo iz začasne odsotnosti zaposlenih z dela. Vlada namreč v predlogu zakona določa znižanje višine nadomestila plače z zdajšnjih 90 odstotkov na 80 odstotkov osnove. Kot pravijo v SBC, bo to neposredno prizadelo zavarovance, torej zaposlene.

Vladi predlagajo vnovičen premislek
V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov zato Vladi RS predlagajo, da znova premisli o neustreznih rešitvah v predlaganem zakonu o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva, na katere opozarjajo, in jih ustrezno preoblikuje.
»Ne potrebujemo dodatnih bremen, ki bodo negativno vplivala na poslovanje podjetij, s tem pa tudi na delovna mesta številnih zaposlenih,« poudarjajo.

Treba je zagotoviti stabilno poslovno okolje

Vlada naj pri oblikovanju ustreznejših rešitev upošteva, da so podjetniki v času energetske krize in drugih zaostrenih okoliščin že zdaj ranljivi. “Pri tem naj sledi vodilu, da je treba podjetjem v teh negotovih razmerah zagotoviti stabilno poslovno okolje, ki jih ne bo dodatno obremenjevalo in jim zmanjševalo poslovnega zagona,” še pravijo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov.

Andrej Žitnik