fbpx

V Ljubljanskih vrtcih vladajo kritične razmere?

Slika je simbolična (Foto: epa)

Na uredništvo smo prejeli anonimno prijavo, da naj bi v Ljubljanskih vrtcih vladale kritične razmere. V dveh enotah naj bi tako prišlo do večjega števila pozitivnih na koronavirus, kljub temu naj bi vsi vrtci ostali odprti. Prijavitelj se boji, da bo kmalu primanjkovalo vzgojiteljev, večina pa naj bi bila starejših in iz ogroženih skupin pri tem pa si želijo, da bi ravnatelji ukrepali odgovorno. Na Mestno občino Ljubljana smo o navedenem posredovali novinarska vprašanja.

Prejšnji teden je župan mestne občine Ljubljana, Zoran Janković naznanil, da bodo vrtci zagotavljali varstvo otrok vsem tistim staršem, ki ne morejo imeti otrok doma v varstvu zaradi neodložljivih obveznosti, kot je to na primer služba ali posel, vendar da situacije staršev ne bodo preverjali. V uredništvo smo prejeli anonimno prijavo, kjer pravijo, da v Ljubljanskih vrtcih vladajo kritične razmere, saj naj bi bila stopnja okuženosti visoka. Vsi vrtci naj bi ostali odprti, ne glede na odlok vlade o zaprtju vrtcev.

V anonimni prijavi pravijo: “Nujno je takojšnje ukrepanje.” Po njihovih besedah je v vrtcu Mojca, enota Muca, pozitivnih devet oseb, šest jih še čaka na izvide. V vrtcu Mladi Rod pa naj bi bilo kar enajst pozitivnih. Prijavitelji se bojijo, da čez deset dni zaradi prenosa okužb ne bo več kadra, ki bi lahko delal. Med vzgojitelji pa je večina takšnih, ki spadajo v rizične skupine.

Slika je simbolična (Foto: epa)

V anonimni prijavi si še želijo, da bi ravnatelji vrtcev ravnali odgovorno, pri tem pa so izpostavili ravnateljico Jovanko Vidmar. Na Mestno občino Ljubljana smo naslovili novinarska vprašanja, ali omenjene trditve držijo. Prav tako nas je zanimalo, če vrtec še vedno obiskuje večina otrok, glede na trditve, da ostajajo vsi vrtci še vedno odprti.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je napovedal, da bodo starši vrtčevskih otrok ob zaprtju vrtcev, zaradi epidemije koronavirusa in omejevalnih ukrepov, prejeli 80-odstotno nadomestilo plače.

Sara Kovač