fbpx

V nedeljo 8 novih okužb, minister Koritnik predstavil razpis za mobilno aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi s COVID-19

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. (Foto: STA)

Vlada Republike Slovenije je objavila podatke glede trenda obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 12. 7. 2020: testiranj je bilo 440, pozitivnih 8, hospitaliziranih 17, na intenzivni negi ena oseba, dnevno odpuščenih iz bolnišnice ena oseba in nihče ni umrl. 

13. julij je ob 11. uri potekala Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19, ob čemer je uvodoma spregovoril vladni govorec Jelko Kacin: “Uvodoma bi želel besedo predati ministru za Javno upravo Boštjanu Koritniku, ki bo na kratko predstavil objavljen javni razpis za oddajo ponudbe za prilagoditev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s covid-19. Rok za oddajo ponudb se izteče v sredo 15. 7.”

Minister Koritnik je ob tem dejal: “Kot veste se v zadnjem času soočamo z ponovnim porastom števila okužb z virusom covid-19. Zato smo s strani zdravstvene stroke vnovič prejeli apel za pomoč, in sicer za vzpostavitev aplikacije katere osnovni in edini namen je, da državljankam in državljanom omogočimo, da izvedo, ali so bili morda v stiku s kom, ki je okužen z novim koronavirusom. Ponovno in jasno poudarjam, pri aplikaciji ne gre za nikakršno sledenje.

Ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.” Koritnik je v nadaljevanju dejal, da so včeraj objavili evidenčno naročilo za prilagoditev nemške aplikacije za slovenski trg. “Danes lahko povem, da bo ta aplikacija prostovoljna za vse, torej tudi za tiste, ki jim je odrejena karantena ali so potrjeno okuženi z virusom covid-19.”

Na takšen način želijo slovenske državljane spodbuditi k čim pogostejši uporabi aplikacije in s tem razbremenili slovenske epidemiologe ter zmanjšali potrebo po ukrepih, ki jih sprejema vladna strokovna skupina. “Aplikacija, ki jo bomo prilagodili za slovenski trg temelji na odprtokodni nemški rešitvi, ki jo je Republika Nemčija objavila na platformi Githab.”

Ob tem je še dejal, da morajo zgolj prilagoditi grafično podobo, zagotoviti prevod in prilagoditi slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov, ki pa so enako strogi ali celo strožji kot slovenski. V naslednjih dneh nameravajo s specifikacijami seznaniti tudi informacijsko pooblaščenko ob hkratni prošnji za mnenje ter morebitne dopolnitve.

“Kot verjetno vsi veste je Nemčija za razvoj aplikacije porabila več milijonov evrov. Mi bomo za prilagoditev potrebovali največ 40 tisoč evrov. Teh, evidenčnih naročil in to je evidenčno naročilo se ne more objaviti na portalu e-naročanje, tudi na spletnih straneh se običajno ne objavljajo.” Ob tem je Koritnik povedal, da je lani približno dva tisoč subjektov iz javnega sektorja dalo poziv za več kot milijon evidenčnih javnih naročil. “K objavi na spletnih straneh nas zakon ne zavezuje, smo pa na mojo izrecno željo to objavili na spletni strani Ministrstva ter razposlali vsem medijem z namenom, da zagotovimo čim večjo transparentnost.”

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1282606038290751489

Sicer pa so že sredi prejšnjega tedna objavo poziva napovedali vrsti slovenskih fakultet, gospodarski zbornici Slovenije, digitalni koaliciji Slovenije in inštitutu Jožef Štefan s prošnjo, da obvestijo vse, ki se s tem področjem ukvarjajo, da bo v naslednjih dneh ta poziv objavljen.

Domen Mezeg