fbpx

Vstopna točka Rigonce ukinjena?

Ekipa Nove24TV je zjutraj vstopila v Slovenijo skupaj z migranti na mejnem prehodu Rigonce. Čez dan smo poročali s terena. Na nedavni novinarski konferenci  o begunski krizi pa je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic povedal, da iščejo način, kako razbremeniti Rigonce in Brežice, ki so z begunci najbolj obremenjene.

To naj bi dosegli s hitrejšimi postopki obravnave in ukinitvijo Rigonc kot vstopne točke, poroča STA.

Rigonce, 11.30

Naša ekipa, ki so jo policisti spustili s hrvaške na slovensko stran, ker so mislili, da smo hrvaški novinarji, je v Rigoncah. Čez vas Ključ je skupaj z begunci vstopila v Slovenijo. Ekipa je v stiku s francosko TV, sledi pogovor z njihovimi novinarji.

Migranti se prosto sprehajajo po slovenskem bregu Sotle. Tam je veliko oklepnih vozil in ljudi, čez uro in pol naj bi pripeljali 14 vagonov migrantov s srbsko-hrvaške meje.

12.25

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Zbirni center v Rigoncah se prazni. Migranti odhajajo peš proti Brežicam; po zadnjih podatkih naj bi jih bilo 3500. Tokrat je bilo med migranti opaziti več družin; starejših oseb in otrok. V Rigonce pa prihaja že napovedani vlak s 14 vagoni, v enem vagonu naj bi bilo 120 ljudi. Nihče ne želi komunicirati s predstavniki medijev, niti policija niti uradniki z občine, tudi na hrvaški strani ne … Vaščani čistijo za migranti; za njimi je ostalo ogromno smeti, stranišč skoraj niso uporabljali, urinirali so kar med potjo, človeški iztrebki pa so povsod ob poti. Po zapuščenem področju se širi neznosen smrad.

13.00

Prihod večjega vala migrantov (foto: Nova24TV)

Prihod večjega vala migrantov (foto: Nova24TV).

V Rigonce je prispela do sedaj (po oceni ekipe) največja skupina migrantov – v 14 vagonih, torej gre za nekaj manj kot 2000 migrantov. Več kot polovica migrantov je mladih, močnih moških. Policisti so jih preusmerili po drugi poti čez polje. Ekipa se jim bo poskušala približati. Grozljivo je, da Hrvaška krši vse dogovore in ne sporoča aktualnih dogodkov, vezanih na prehode migrantov čez meje. Zadnji val migrantov spremlja tudi policijski helikopter. Vsake tri ure pride nov vlak, poln tujcev.

 

 

13.25

Najnovejša informacija: do večera bodo v Slovenijo pripeljali še štirje vlaki, s katerimi bo prispelo okoli 5000 migrantov.

Nov val migrantov v Rigoncah (foto: Nova24TV)

Nov val migrantov v Rigoncah (foto: Nova24TV).

Policisti opozarjajo našo ekipo, da se mora odstraniti, sicer nam sledi finančna kazen. Francoskim novinarjem pa so grozili z aretacijo. Zanimivo, reke migrantov, ki prečkajo mejo, jih ne motijo, nekaj novinarjev pa ogroža njihov “obstoj”.

Naša ekipa gre na železniško postajo na Hrvaško, od koder se bomo ponovno javili.

17.00

Hrvaška ne obvladuje razmer, migrantov vedno več 1Do Sutle je ravnokar pripeljal vlak iz Tovarnika, mesta na meji me Srbijo in Hrvaško. Na vlaku se je nahajalo dva tisoč migrantov. To je že osmi dan zapored, ko vlaki s tolikim številom ljudi vsake tri ure prispejo na obmejno železniško postajo. Hrvaški policisti trdijo, da o prihodih obveščajo Slovence v Rigoncah, da ti izpraznijo zbirni ceter.

V koridorju, kjer pospremijo migrante do slovenske meje (do mostu nad Sotlo), Hrvati ne dovolijo, da bi se migranti ustavili, tudi odmetavanje smeti je prepovedano. Spremljajo jih s policijskimi avtomobili. Takoj, ko pridejo na slovensko stran, pa začnejo odmetavati vrečke, odeje in drugo. Hrvaški policisti so potrdili tudi, da Hrvaška ne obvladuje razmer. Ne morejo jim nuditi nege in jih oskrbovati, kot to počne Slovenija. Trdijo, da je v vlakih zelo malo žensk in družin. Vedno manj je Sircev, prihaja vedno več Afganistancev, Iračanov, Irancev. Domačini pot, po kateri gredo migranti, dnevno dezinficirajo. Trdijo, da so migranti sicer mirni, a si želijo, da bi čim prej zapustili Hrvaško.

18.00

Zeleno mejo pri Rigoncah je danes prestopila že peta skupina migrantov, ki šteje okoli 1500 ljudi, poroča PU Novo mesto.

Ob 17.30 uri je bilo v sprejemnih centrih v Posavju okoli 11.000 migrantov. V sprejemnem centru Brežice 4800, v začasnem centru v Dobovi 2000, v novem sprejemnem centru v Dobovi 1200 in v Rigoncah okoli 3000 tujcev.

Od 7. ure zjutraj so bili tujci v spremstvu policistov prepeljani iz Posavja v sprejemne in nastanitvene centre v notranjosti države s petimi vlaki in več kot dvajsetimi avtobusi.

 

V. V.