fbpx

V Poljanski dolini rešeno vprašanje pediatrične oskrbe otrok

Foto: STA

Občini Žiri in Gorenja vas – Poljane sta v sredo s podpisom koncesijske pogodbe za izvajanje pediatrične dejavnosti uspešno zaključili dolgotrajen postopek za podelitev koncesije in za ponovno vzpostavitev pediatrične oskrbe v Poljanski dolini. Ambulanti v Gorenji vasi in Žireh bosta začeli delovati z oktobrom.

Kot so sporočili iz obeh občin, sta župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež in župan Občine Žiri Janez Žakelj koncesijsko pogodbo podpisala s pediatrinjo Ido Rus. S tem se je uspešno zaključil postopek podelitve koncesije, ki se je začel lanskega novega s soglasjem Osnovnega zdravstva Gorenjske, saj v javni zdravstveni mreži ni bilo mogoče zagotoviti zadostnega števila pediatrov.

V obeh občinah sta bili zaradi kadrovskih težav preventivni otroški ambulanti ukinjeni že v začetku lanskega leta, v zadnjem šolskem letu pa so se le nekaj mesecev in po pogodbi izvajali zgolj osnovni sistematski pregledi.

Novi ambulanti bosta ponovno izvajali celotno otroško preventivo, vključno s posvetovalnico, pregledi prvošolčkov in vsemi sistematskimi pregledi. Povsem na novo pa se bo izvajala tudi kurativna pediatrična dejavnost za bolne otroke.

Občina s pozitivnim prirastom otrok
“Skoraj 3000 otrokom do pediatrične starosti 19 let bo torej celovita zdravniška oskrba omogočena v domačih občinah, saj smo z intenzivno vztrajnostjo in skupnim nastopom uspeli doseči, kar se je še pred letom dni zdelo nemogoče. V obeh občinah smo pridobili lastne otroške ambulante in program obeh ambulant razširili še na otroško kurativo,” sta izpostavila župana.

Zadovoljna sta, da so dolgo trajajoča pogajanja za pediatrične ambulante, kljub temu da je kazalo slabo, pripeljali do uspešnega zaključka. Župana verjameta, da bodo občani težko pričakovano pridobitev lepo sprejeli.

Otroci bodo zdravljeni v prenovljenih prostorih
Trenutno poteka še temeljita prenova obeh novih pediatričnih ambulant, v okviru katere bodo na novo urejeni prostori tudi za sprejem bolnih otrok. Koncesionarka, ki ima dolgoletne izkušnje na področju pediatrije, bo dejavnost izvajala v okviru Ambulante Polhek, ustanovljene v začetku tega meseca. V zdravstvenem domu v Gorenji vasi bo delovala tri, v zdravstvenem domu v Žireh pa dva dni v tednu.

M. P., STA