fbpx

V Poljčah potekala spominska slovesnost ob 27. obletnici odločitve Demosa za plebiscit o samostojni Sloveniji

Foto: Demokracija

V Poljčah na Gorenjskem je potekal Zbor članov Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Zbor članov se je seznanil z delom združenja v tekočem letu in sprejel smernice delovanja za prihodnje leto. Član predsedstva VSO Janez Janša je ob tem dejal, da če VSO ne bi bilo, se marsikatera obletnica iz časa osamosvojitve ne bi obeleževala. VSO je zato porok vrednot slovenstva.

Po zboru članov so delegacija (predsednik Aleš Hojs, generalni sekretar dr. Božo Predalič, podpredsednika združenja Mojca Škrinjar in Franci Feltrin ter člani predsedstva) in praporščaki položili venec pred pomnik v Natovem Centru odličnosti za gorsko bojevanje Poljče, kjer se je koalicija Demos odločila za izvedbo plebiscita o samostojni Sloveniji.

Ob 18. uri je sledila prireditev Poljče 1990-2017, s katero so obeležili sprejem odločitve za razpis vseljudskega referenduma o samostojnosti Republike Slovenije. Uvodoma je prisotne pozdravil predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, ki se je zahvalil gostiteljema: načelniku GŠSV generalmajorju dr. Andreju Ostermanu in županu Radovljice Cirilu Globočniku. Slednji je poudaril, da je potrebno vsakoletno ohranjati spomin na odločitev za plebiscit, ki se je zgodil ravno v njihovi občini, na kar so še posebej ponosni.

Foto: Demokracija

Manjko znanja o osamosvojitvi je velika napaka šolskega sistema
Predstavnica mladinske sekcije Združenja VSO Triglav Ana Zagožen pa je spregovorila o problematiki mladih, ki se ne zanimajo za svojo državo. Pri tem je opozorila, da mladi vedo tako malo o osamosvojitvi, ker se o tem v šolah ne učijo, kar je velika napaka šolskega sistema. Izrazila je željo, da “mlademu človeku ne bi zmanjkalo poguma“. Zahvalila se je vsem, ki so nam omogočili samostojno državo. Slavnostni govornik je bil član Demosa in takratni predsednik Skupščine občine Jesenice dr. Božidar Brudar, ki je spregovoril o nujnosti, da Slovenija postane država dobrih gospodarjev, ki ne bodo gledali na svojo korist, ampak se zavzeli za gospodarsko močno Slovenijo.

Ana Zagožen (foto: Demokracija)

Za bogat kulturno umetniški program sta z domoljubno pesmijo, ob spremljavi citer, poskrbela baritonist Marko Kobal in citrar Tomaž Plahutnik.

G. B.