fbpx

V samem evropskem vrhu! To je uspeh vladne kampanje cepljenja proti covid-19!

Cepivo AstraZeneca (Foto: epa)

Cepljenje proti novemu koronavirusu, ki je življenje postavil na glavo celotnemu svetu v Sloveniji poteka dobro, cepljenje pa ostaja prostovoljno. Zaenkrat so na voljo tri vrste cepiv, medtem pa je predsednik vlade Janez Janša zagotovil, da bomo uporabili vsa cepiva, ki bodo potrjena s strani Evropske agencije za zdravila. Zanimanje za cepljenje je v Sloveniji zelo visoko, obenem dosegamo višjo stopnjo precepljenosti od povprečne v Evropski uniji. Cepiva so se izkazala za varna, NIJZ medtem ne poroča o hujših stranskih učinkih. Ta teden bo mogoče cepljenje opravljati tudi na terenu, saj cepivo Astre Zenece zagotavlja pogoje, ki so primerni za transport cepiva. Uspeh kampanje cepljenja proti covid-19 lahko pripišemo vladi, ki je od samega začetka stavila na prostovoljni pristop in transparentnost.

Vlada je vložila vse napore v zagotavljanje cepiva zoper covid-19, pri čemer je ubrala pristop, da cepljenja posameznikom ne bo vsiljevala, zato cepljenje ostaja prostovoljno. Tistim, ki so nasprotniki cepljenja, se torej ne bo nujno cepiti. Vlada vseskozi poudarja, da je cepljenje prostovoljno, medtem pa je opaziti, da mu je naklonjeno vse več ljudi.

Ko bo na voljo dovolj odmerkov cepiva, lahko pričakujemo zadostno precepljenost prebivalstva pri nas. Strokovnjaki so si enotni, odpiranje dejavnosti in zagon gospodarstva bo v največji meri odvisno od cepiv, ki nam bodo ponovno omogočala vrnitev v običajno življenje. Epidemija se je v zadnjih tednih pričela nekoliko umirjati, vendar to še ni zadosten razlog za napoved zmage in pričetek obsežnega sproščanja ukrepov. Tudi predsednik vlade Janez Janša poudarja, da se ne gre veseliti prehitro, saj imamo še vedno eno najresnejših epidemioloških slik v Evropski uniji.

V nadaljevanju je poudaril, da bomo vse napore usmerili v cepljenje zoper covid-19, pri uporabi cepiv pa bomo uporabili vsa tista, ki jih bo odobrila Evropska agencija za zdravila. “V Sloveniji bomo za cepljenje zoper covid-19 uporabili vsa cepiva, ki bodo kot učinkovita in varna odobrena od Evropske agencije za zdravila, kar vključuje odobritev nacionalnega regulatorja. Tudi ruska, indijska in kitajska,” je zapisal. S takšnim pristopom bodo lahko zagotovili največje število cepiv v čim krajšem možnem času in s tem čim hitreje poskrbela za precepljenost populacije.

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja Marta Grgič Vitek je na novinarski konferenci izpostavila, da cepljenje v Sloveniji poteka uspešno. Nazadnje potrjeno cepivo v EU – Astra Zeneca, je priporočljivo za uporabo pri osebah starih med 18 in 64 let, medtem je to cepivo zelo primerno za cepljenja na domu, saj je izjemno stabilno z vidika shranjevanja in transporta.

NIJZ poroča o blažjih oblikah nezaželenih učinkov cepiv, kot je boleča roka in glavobol, medtem pa so skupno prejeli 1046 prijav neželenih učinkov po cepljenju. Z drugimi besedami, od skupno več kot 96 tisoč cepljenj proti covid-19, so bili zgolj v enem odstotku vseh primerov zaznani nezaželeni stranski učinki.

Nacionalna koordinatorica opozarja, da so vsi izvajalci cepljenja dolžni NIJZ posredovati podatke o stranskih učinkih cepiva.

Slovenija je prvo pošiljko cepiv prejela skupaj z ostalimi državami v Evropi, in sicer malo pred novim letom. Organizacija je stekla hitro, do 7. februarja je bilo z enim odmerkom precepljenega 4,69 odstotka prebivalstva, medtem ko je bilo z dvema odmerkoma cepljenega 2,06 odstotka prebivalcev. Z enim odmerkom je bilo tako cepljenih 54.935, z dvema odmerkoma pa 42.763 prebivalcev.

V februarju je predvidenih več kot 136 tisoč odmerkov, v tem tednu pa NIJZ napoveduje, da se bo mogoče cepiti s tremi različnimi cepivi proizvajalcev Pfizer-BionTech, Moderne ali AstraZenece.

Slovenija je po precepljenosti prebivalcev nad povprečjem EU
Slovenija se uvršča med države, ki ima veliko višjo stopnjo precepljenosti, od povprečne precepljenosti v Evropski uniji. Kot smo že omenili, je v Sloveniji precepljenost nekje 4,7-odstotna, medtem ko je povprečje v EU nekje štiriodstotno, kar je primerljivo z Nemčijo. Kljub vsemu pa osrednji mediji želijo Slovenijo izpostaviti kot državo, kjer je precepljenost izjemno nizka.

Cepljenje v EU (Foto: Twitter)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je zahtevala, da vse države sporočajo številke o cepljenih. Evropska Unija je cepiva nabavila centralno, z eno pogodbo za vse države članice in se s tem izognila rivalstvu ter višjim cenam. Kljub temu je bilo v zadnjih tednih veliko govora o zamudah s cepivi, predvsem v povezavi s podjetjem AstraZeneca.

Sara Rančigaj