Bolje bi bilo, če bi gradili drugi tir in ne drugega perona. Migranti tokrat proti Kopru.

Odpira se nova, tretja migrantska balkanska pot v Nemčijo, in sicer preko Kopra. Trenutna pot skozi Brežice in Šentilj je za njih namreč prepočasna, bojijo pa se tudi zaprtja avstrijske meje. Do Nemčije želijo preko Italije.

Po polni zasedenosti naših nastanitvenih centrov in preobremenjenosti naših policistov, vojakov in humantiarnih delavcev, se podoben scenarij kot v Brežicah in Šentilju obeta še v Kopru. Kot poroča hrvaški Jutarnji list, se obeta nova, tretja migrantska pot, ki bo preko Kopra vodila v Italijo.

Prva migrantska pot je iz Bližnjega vzhoda potekala preko Srbije in Madžarske, a so jo Madžari s postavitvijo ograje zaustavili. Migranti so nato izbrali drugo pot, ki ima velike posledice tudi na nas. Poteka namreč preko Hrvaške in Slovenije proti Avstriji. Trenutno stanje na mejnem prehodu Šentilj, kjer migranti več ur čakajo na nikogaršnji zemlji, je prestrašilo tudi nove migrante, ki so trenutno na poti preko Balkana. Pot traja predolgo, je preveč natrpana, prav tako pa se bojijo, da bi Avstrijci zaprli mejo.

Nova, tretja pot migrantov bo tako potekala skozi Sarajevo, Bihać, Rijeko in Koper proti Italiji. Prve migrante, ki so na tak način želeli priti do Nemčije, so na Hrvaškem že ujeli, še piše hrvaški časnik.

V Šentilju in Dobovi brez oddiha – pet vlakov in pet avtobusov z migranti
Čeprav so se v Sloveniji na videz stvari nekoliko umirile, migrantski val ne pojenja¸, na kar je na tiskovni konferenci opozoril tudi premier Miro Cerar. Za zdaj avstrijski varnostni organi tujce še sprejemajo.

Dobova
Od ponedeljka od 19. ure do danes zjutraj do 4.30 so na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljali štirje vlaki s 4333 migranti. Po opravljenih postopkih evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi so tujci v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot proti Šentilju, Jesenicam in Vrhniki, so sporočili s PU Novo mesto.

V sprejemnem centru v Dobovi je bilo ob 6. uri 600 tujcev, na železniški postaji pa nekaj več kot 1100. Po opravljenih policijskih postopkih in oskrbi so tujci nadaljevali pot proti nastanitvenim centrom v notranjosti države.

Okoli 16. ure je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal še tretji vlak z migranti. Na vlaku je bilo 1050 migrantov. Tujci so po zaključenem postopku evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi v spremstvu slovenskih policistov z vlakom nadaljevali pot proti Šentilju.

Šentilj
Zvečer in ponoči so z vlaki in avtobusi iz Dobove, Dobovca in Imena v nastanitveni center Šentilj pripeljali 2.816 migrantov. Ob 6. uri je bilo tako tam nastanjenih 2.816 oseb.

Ob 12. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju nastanjenih 1.948 oseb, popoldne je prispelo še 17 avtobusov iz Vrhnike, z okoli 800 migrantov.

Avstrijski  varnostni organi so ob 13.30 na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli 1.000 migrantov, ob 15.00 dodatnih 948 in ob 17.45 še 558 migrantov. Danes so tako skupno sprejeli 4.306 migrantov.

Ob 15.25 je v nastanitveni center Šentilj prispelo 15 avtobusov iz Vrhnike, s katerimi so pripeljali  852  migrantov, ob 17.05 pa še 8 avtobusov iz Novega mesta z 435 migranti. Ob 16.35 je v nastanitveni center Šentilj vlak iz Jesenic pripeljal 435 migrantov.

Ob 13.00 so na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje od hrvaških varnostnih organov  sprejeli  273  migrantov, ki so jih tja pripeljali s 5 avtobusi. V sprejemnem centru  Gruškovje so jih registrirali, nato pa premestili v nastanitveni center Šentilj.

Ob 18. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju nastanjenih 1267 oseb, pričakujejo pa še en vlak iz Dobove in 7 avtobusov. Vse bodo registrirali v sprejemnem centru Gruškovje, so sporočili s PU Maribor.

Gornja Radgona
1176 migrantov, ki je danes v treh skupinah zapustilo nastanitveni center v Gornji Radgoni je bilo okoli 17. ure sprejetih v Avstrijo.

Po predhodni najavi so na mejni prehod v Petišovce okoli 20. ure prispeli  trije avtobusi z okoli 150 migranti, hrvaški organi pa so sporočili, da bo okoli 22. ure z 10 avtobusi prispelo še okoli 550 migrantov.

B. O., M. G.