fbpx

V skladu z Načrtom sproščanja smo še vedno v oranžni fazi, največ okužb je v domačem okolju

Foto: FB UKC Ljubljana

Včeraj je bilo ob opravljenih 6.017 PCR testih potrjenih 952 novih okužb. V skladu z Načrtom sproščanja se še vedno nahajamo v oranžni fazi. Danes se bo vlada seznanila s trenutnimi epidemiološkimi razmerami in na podlagi priporočil Svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje presodila, če je potrebno katere izmed veljavnih ukrepov prilagoditi. 

Včeraj je bilo sicer opravljenih tudi 25.046 hitrih antigenskih testov. Med občinami glede na včeraj potrjene okužbe izstopajo: Celje 30, Šentjur 15, Velenje 17, Kočevje 16, Novo mesto 11, Domžale 13, Kamnik 15, Jesenice 11, Tržič 13, Kranj 26, Radovljica 23, Nova Gorica 18, Sežana 12, Piran 16, Izola 11, Koper 33, Ljubljana 121, Maribor 50.

Pogojev za rumeno fazo še ne izpolnjujemo
Sedem dnevno povprečno število potrjenih primerov po danes objavljenih podatkih NIJZ
znaša 728 (včeraj 764). V naših bolnišnicah se danes ponovno zdravi manj kot 500 covidnih pacientov in sicer 485, kar je po besedah vladne govorke Maje Bratuša spodbuden podatek. V skladu z Načrtom sproščanja to pomeni, da je eden izmed kriterijev za prehod v rumeno fazo na nacionalni ravni izpolnjen, a smo žal od izpolnitve drugega, ki bi omogočil prehod v rumeno fazo, še vedno precej oddaljeni.

Foto: Vlada RS

Danes imamo hospitaliziranih 485 pacientov, 21 manj kot včeraj, kar je še 14 manj kot v soboto, ko je prvič po koncu oktobra število hospitalizacij padlo pod 500. Na intenzivni terapiji se danes zdravi 92 pacientov, žal sta to 2 pacienta več kot smo poročali včeraj. Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 38 pacientov, odpuščenih pa 55. V UKC Ljubljana danes zdravijo 163 covidnih pacientov, od tega 28 na intenzivni terapiji. Tudi včeraj smo žal ponovno imeli smrti. Umrle so 4 osebe.

Porast okužb v Evropi
Na današnji vladni novinarski konferenci je spregovorila Nuška Čakš Jager iz NIJZ, ki je uvodoma povedala, da se situacija v svetu ponovno nekoliko spreminja. “Če smo po novem letu beležili upad števila potrjenih primerov in se je krivulja obrnila navzdol, pa na žalost v tem trenutku, v 8. tednu letošnjega leta, ponovno beležimo porast, večinoma na račun Evrope.” Do 8. tedna leta 2021 je v svetu skupaj zabeleženih preko 114 milijonov potrjenih primerov covida in preko 2 milijona smrti. Jutri bo eno leto, odkar je WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) razglasila pandemijo. 

Nuška Čakš Jager, NIJZ (Foto: STA)

V Evropi so v zadnjih 14 dneh največ primerov poročali iz Francije, Italije, Poljske in Nemčije, največ smrti pa je bilo poročanih iz Italije, Češke, Francije, Poljske in Slovaške. V  Evropski uniji je bilo do 9. marca preko 23 milijonov potrjenih primerov, od tega 563.300 smrti. Če primerjamo stanje med 7. in 8. tednom 2021, večina držav Evropske unije beleži kar precejšen porast. Evropska unija je ponovno skočila v pozitivno stanje (+3,3 odstotka). Slovenija je bila po statistiki Evropskega centra za nalezljive bolezni zabeležena z -3,6 odstotka.

Aktivnih primerov je približno 10.500
V Sloveniji je potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh k sreči padlo pod 500. Po tem številu nas prehitevajo Slovaška, Češka in Malta. Aktivnih primerov v Sloveniji je približno 10.500. Najverjetnejša lokacija prenosa okužbe je še vedno podobna preteklim poročanjem. Nekaj več je neznane lokacije, na vrhu pa ostaja skupno gospodinjstvo.

Foto: Vlada RS

V zadnjih dveh tednih beležimo zelo majhno število obolelih v domovih za ostarele
Če gledamo odstotke deleža pozitivnih testov med dnevno opravljenimi testi v Sloveniji, vidimo, da smo iz 12,5 odstotka ponovno nekoliko skočili, trenutno smo na 15,8 odstotka. V zadnjih 14 dneh na srečo beležimo zelo majhno število obolelih v DSO-jih. Potrjenih je bilo 15 okužb, kar je izjemno spodbudna številka. Večinoma gre za okužbe med tistimi, ki so na novo prišli v DSO oz. so bili sprejeti iz svojega domačega okolja. Število potrjenih primerov v visokih starostnih skupinah je precej manjše. Največje število beležimo med aktivno populacijo (35-54 let), hkrati pa tudi največje število na 100.000 prebivalcev, torej na celotno populacijo v tej starostni skupini.

Foto: Vlada RS

Trend okužb se viša med otroki v osnovni šoli, povišal se bo tudi med otroki v srednjih šolah
Po besedah Čakš Jagrove skupina, ki na NIJZ  pripravlja analizo okužb pri otrocih in mladostnikih ter pedagoškem kadru, je tedensko obnovljena in je objavljena na spletni strani NIJZ-ja. “Med vrtčevskimi otroki je trend okužb nekako stalen, delež je 1,72 odstotka. Trend se viša med otroki v osnovni šoli, kar je bilo ob odprtju šol pričakovano, sedaj se bo povišal tudi med otroki v srednjih šolah.” Tudi med pedagoškimi delavci vidimo porast, kar pa je posledica hitrih testiranj ob odprtju šol, je povedala Čakš Jagrova. 

Epidemiološka situacija v Evropi je tako še vedno zaskrbljujoča. Večina držav ne beleži intenzivnega padca pojavljanja okužb, nekatere države pa beležijo precejšen porast. “Nošnja mask, distanca, razkuževanje in prezračevanje, so ukrepi, ki se jih je potrebno še vedno držati, čeprav je marsikdo morda že naveličan ukrepov za zajezitev virusa,” je poudarila Čakš Jagrova.

Nina Žoher