V Sloveniji uporabili že čez milijon odmerkov cepiva proti covidu-19

Foto: Civilna zaščita Severna Primorska.

Sodeč po podatkih NIJZ smo v Sloveniji ta teden presegli milijon uporabljenih odmerkov cepiva proti covidu-19. Na današnji dan je bilo namreč porabljenih 1.015.611 odmerkov cepiva. 

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo cepljenega 31,1 odstotka prebivalstva, z vsemi odmerki pa 18,2 odstotka ljudi. Največ cepljenih je v starostni skupini med 70 in 89 let. Po spolu še naprej prednjačijo ženske.

Vir: NIJZ

Vlada je po seznanitvi s trenutnimi epidemiološkimi razmerami sprejela odločitev, da podaljša trenutno veljavne ukrepe še za teden dni. Slovenija namreč še ni v zeleni fazi.Vlada je med drugim določila spremenjene pogoje za izvajanje kongresne dejavnosti. Število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči bo od ponedeljka omejeno na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. Pri tem mora biti med osebami eno sedišče prosto.

Na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč, mora biti med postavljenimi sedišči najmanj en meter razdalje. Izvajalci te dejavnosti bodo morali še naprej izpolnjevati tudi pogoj PCT. Sicer pa epidemiološki podatki za sredo kažejo, da je bilo izvedenih 4012 PCR testov in 29.583 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 365 novih okužb.

Do danes je bilo s prvim odmerkom cepljenih 644.506 oseb, z vsemi odmerki pa 362.605 oseb. Vladna predstavnica Maja Bratuša je ob tem tudi povzela ugotovitve Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o prisotnostih posameznih različic. Najbolj prevladujoča različica je še vedno angleška, so pa bile v Sloveniji že potrjene brazilska, indijska, nigerijska in južnoafriška različica.

Moja Dolenjska