fbpx

Hrvatje se dogovora s Slovenijo glede beguncev niso držali niti dva dneva

Množica migrantov v Središču ob Dravi. (Foto: epa).

Zaradi zaprtja meje Madžarske s Hrvaško se je val beguncev usul proti Sloveniji. Hrvati na mejo vozijo več migrantov, kot je bilo dogovorjeno. Györkös Žnidarjeva ocenjuje ravnanje Hrvatov kot nesprejemljivo. Milanović v Zagrebu dejal, da bodo migrante še naprej usmerjali v Slovenijo.

Največ migrantov prihaja v Slovenijo preko mejnega prehoda za mednarodni cestni promet Središče ob Dravi, ki je zaradi tega tudi zaprt. Že včeraj zvečer je bilo v Sloveniji več kot 2.300 migrantov, še več pa jih pričakujejo v naslednjih dneh.

Kljub opozorilom Slovenije Hrvati še naprej usmerjajo begunce na mejo s Slovenijo
Avstrija je Slovenijo obvestila, da ne more sprejeti večjega števila beguncev, kot je bilo predhodno dogovorjeno, saj se soočajo s težavami glede namestitve in oskrbe. Slovenske oblasti so nato Hrvaško obvestile, da do nadaljnjega ne bodo več sprejemale novih migrantov, saj so kapacitete v namestitvenih centrih zapolnjene, prevoz migrantov v Avstrijo pa trenutno ni možen.

Kljub temu so Hrvati na slovensko mejo pripeljali večje število migrantov, zato je morala slovenska policija ponoči pričeti z intenzivnim varovanjem meje. Postavili so varovalne ograje in na mejni prehod poslali večje število policistov, ki preprečujejo nezakonit vstop migrantov v državo. Slovenski policisti na meji migrante sprejemajo selektivno in omogočajo prehod meje tistim najbolj ogroženim.

Hrvaška igra vlogo prevoznika
V današnji izjavi za STA je ministrica Györkös Žnidarjeva ocenila, da je hrvaško ravnanje popolnoma nesprejemljivo. Do sedaj je Slovenija brez težav sprejemala dogovorjeno število migrantov, in sicer 2500 migrantov na dan. To je še najvišja številka, ki jo Slovenija lahko dnevno obvlada. O tem je ministrica obvestila hrvaškega ministra Ranka Ostojića, vendar je Hrvaška nadaljevala s svojo vlogo prevoznika in migrante le razvaža od srbske do slovenske meje. Kot je še dodala Györkös Žnidarjeva, je za razliko od Hrvaške Avstrija pokazala veliko solidarnosti.

Cerar: ”Položaj je napet, zadeve se stopnjujejo”
V izjavi pred sejo Državnega Zbora je predsednik vlade Miro Cerar dejal, da bo Slovenija storila vse kar je potrebno, da bi ustavila takšen pretok migrantov, ki bi nam povzročil notranje težave. ”Položaj je napet, zadeve se stopnjujejo v tem smislu, da Hrvaška ne spoštuje nekaterih dogovorov oziroma na našo mejo vozi preveliko število migrantov,” je še dodal Cerar ki pravi, da Slovenske oblasti nenehno opozarjajo Hrvaško na njeno dolžnost spoštovanja dogovorov. Za Slovenijo namreč ni možno, da bi sprejeli več migrantov kolikor jih lahko napotimo naprej, saj jim v nasprotnem primeru ne moremo zagotoviti normalnih razmer.

Po poročanju prostovoljcev v nastanitvenih centrih, je dostop do migrantov odprt za vsakega posameznika, ki se pri vhodu registrira kot prostovoljec. Na MNZ smo že povprašali za komentar, med drugim nas je zanimalo kako bodo policisti lahko vzdrževali primerno raven varnosti, če prostovoljcem ni potrebno pokazati niti osebnega dokumenta.

Trenutno dogajanje na meji: 

  • Do sedaj je za mednarodno zaščito v Sloveniji skupaj zaprosilo 47 migrantov
  • V bližino mejnega prehoda Rigonce je prišel vlak z okoli 1300 migranti, o katerem hrvaške oblasti niso obvestile Slovenije
  • V Makedonijo je v 24 urah vstopilo več kot 10 000 ljudi
  • Na mejnem prehodu Šentilj je trenutno okoli 1000 beguncev, ob 14. uri jih pričakujejo še približno 1900
  • Po podatkih STA je danes Hrvaška proti meji s Slovenijo napotila že čez 2700 migrantov
  • Po neuradnih podatkih bo po dogovoru s slovensko vlado prečkalo mejo 200 ljudi vsaki dve uri.
  • Zaradi situacije v Sloveniji na hrvaški meji s Srbijo že prihaja do prvih nemirov. Na vstop v Hrvaško čaka kar 50 avtobusov z več tisoč migranti.
  • Proti Avstriji je krenila skupina 400 migrantov, ki jih Avstrijci tudi sprejemajo. Na vstop v Slovenijo čaka več kot 1000 pribežnikov, še več jih je na poti. Vlak z novimi migranti pričakujejo okoli 14. ure.
  • Kot poroča STA, sta danes iz Tovarnika proti slovenski meji odpeljala še dva vlaka, polna pribežnikov. Vlaka pričakujejo čez približno štiri ure.
  • Ponoči je v Slovenijo vstopilo več kot 800 migrantov. Zaradi neupoštevanja dogovora s strani Hrvaške je Slovenija poostrila nadzor na meji.

Na avstrijskih zbirnih mestih je hkrati nastanjenih med 100 in 150 migrantov v posamezni enoti, kar je številčno obvladljiva skupina, predvsem s stališča, da so migranti lahko predmet konflikta. Zaskrbljujoč podatek za Slovenijo pa govori, da jih je več kot 200 ali 300 nameščenih na eni lokaciji, in kot se zadeve razvijajo, bodo očitno tukaj nastanjeni za daljši čas. To lahko povzroči še dodatne težave in ob morebitnih konfliktih ogroža varnost vseh vpletenih.

M. G.