V SLS opozarjajo: “Zaradi enostranskih potez Hrvaške in Italije mora tudi Slovenija nujno razglasiti izključno ekonomsko cono, sicer bo ostala brez dostopa do mednarodnih voda!”

Foto: STA

Z razglasitvijo izključne ekonomske cone Republike Hrvaške in Italijanske Republike do točke T5, se je Slovenijo, z enostranskimi dejanji sosednjih držav, v celoti izključilo iz pravic po mednarodnem pravu v mednarodnih vodah, pravijo v stranki SLS. Z razglasitvijo izključnih pravic v mednarodnih vodah, brez vključitve Slovenije je storjena še zadnja poteza sosednje Hrvaške, da bi Slovenijo dokončno in mednarodno pravno zavezujoče, pahnila v položaj zaprte obmorske države, brez dostopa do mednarodnih voda. To bi imelo posebno v primeru kakršnihkoli mednarodnih zaostritev lahko usodne negativne posledice tudi za Luko Koper in s tem povezane dejavnosti. “Zato mora tudi Slovenija nujno nemudoma razglasiti izključno ekonomsko cono,” poudarjajo v SLS. 

Slovenija je že leta 2006 razglasila zaščitno ekološko cono, ki je po mednarodnem pravu vrsta izključne ekonomske cone in je o tem tudi obvestila generalnega sekretarja Združenih narodov kot depozitarja Konvencije Združenih narodov o pomorskem mednarodnem pravu.

Pravijo, da zaradi arbitražne razsodbe, ki jo sicer Hrvaška ne priznava, je slovenska politika nemudoma po razsodbi arbitražnega sodišča nepremišljeno in prenagljeno enostransko razveljavila Zakon o ekološki coni in epikontinentalnem pasu iz leta 2006, z argumentom, da je arbitražna sodba Sloveniji priznala le stik z odprtim morjem. Kljub temu, da je Hrvaška na vseh nivojih razglasila, da ne priznava odločitve arbitražnega sodišča, si je Slovenija torej s to prenagljeno in neodgovorno potezo sama omejila svoje pravice. Odrekla se je statusu enakovredne pomorske države, kakršnega imajo vse države, ki imajo povezavo z mednarodnimi vodami.

Slovenski ribiči plačujejo velikanske finančne globe zaradi katastrofalne vladne politike Marjana Šarca. (Foto: iStock)

Slovenski ribiči so plačevali velikanske finančne globe zaradi katastrofalne vladne politike Marjana Šarca. (Foto: iStock)

Slovenska ljudska stranka pravi, da se je v celotnem obdobju reševanja odprtih vprašanj s Hrvaško s pomočjo domačih in tujih strokovnjakov praktično edina sistematično delovala v prizadevanjih, da pride do pravične rešitve mejnega vprašanja s sosednjo Hrvaško. “Napačno vodene aktivnosti slovenskih oblasti od osamosvojitve do arbitraže, med arbitražo in po arbitražni razsodbi, so pripeljale Slovenijo v položaj, na katerega so naši strokovnjaki opozarjali tako levosredinske kot tudi desnosredinske vlade,” še poudarjajo.

Zaradi sistematičnega teptanja načel mednarodnega prava sosednje države v zvezi z arbitražo in enostranske razglasitve izključne ekonomske cone je nujno, da Slovenija končno začne odločno ščititi svoje najvitalnejše nacionalne interese, med katere gotovo spada tudi zaščita pomorskega statusa Slovenije. Zato SLS od Vlade RS in Državnega zbora RS pričakuje, da bosta z ustreznimi aktivnostmi pravočasno in nedvoumno zaščitila Slovenijo pred možnostjo, da bi z razglasitvijo Hrvaške in Italijanske izključne ekonomske cone, Slovenija vključno s svojim pristaniščem postala zaprta pomorska država.

Foto: Policija

SLS opozarja, da smo do sedanjega stanja prišli zaradi neodgovornih in premalo premišljenih odločitev praktično vseh vlad od osamosvojitve do danes. “Praviloma se je sprejemanje napačnih odločitev izvajalo v ozkih krogih na zaprtih sejah,” opredeljujejo. Čeprav je razumljivo, da tovrstne vsebine zahtevajo posebno obravnavo, je praksa celotnega poosamosvojitvenega obdobja pokazala, da se z odločanjem na zaprtih sejah praviloma ni ščitilo predvsem slovenskih nacionalnih interesov, pač pa predvsem odgovornost tistih, ki so Slovenijo pripeljali do sedanjega stanja, ko Sloveniji grozi izguba statusa pomorske države.

SLS je izgubil zaupanje v odgovorne, Državni svet pozivajo k ukrepanju
“Ker nimamo razlogov, da bi slepo zaupali vsakokratnim odgovornim, da bodo res začeli dosledno delovati skladno z interesi in potrebami Slovenije in ne bodo z novimi odločitvami predvsem želeli pokriti preteklih slabih odločitev, predlagamo, da Državni svet RS, ki edini od glavnih ustanov doslej ni delal tovrstnih napak, organizira širok interni – lahko tudi zaprtega tipa – posvet vseh nosilcev odgovornih funkcij in domačih ter tujih strokovnjakov, kako čimbolj sanirati dosedanje napake in se v prihodnje pravilno odločati,” še pravijo v stranki SLS.

Na poziv SLS-a se je na Twitterju odzval premier Janez Janša, ki je poudaril, da je Slovenija ekonomsko cono že uredila leta 2005, nakar se je situacija zaradi arbitražne razsodbe in potez določenih politikov obrnila v škodo Sloveniji. “To je Slovenija praktično že storila že leta 2005. A so arbitražna razsodba in kasnejše poteze mojstrov Mira Cerarja in Milana Brgleza položaj obrnile v našo škodo,” je zapisal.

Po mnenju strokovnjaka za mednarodno pravo, ki ne želi biti imenovan, bi bilo vsako dejanje v tej problematiki preureanjeno in prehitro. Meni, da bi se morali zadeve lotiti sistematično in tisti, ki so zanjo pristojni. “V tem primeru ne smemo hiteti. Zadeva mora biti rešena sistematično in diplomatično. Menim, da bi morali zadevo reševati pristojni na zunanjem ministrstvu,” je dejal za Nova24TV.

Sara Rančigaj