fbpx

V soboto potrdili 329 okužb in 12 smrti: Na Institutu Jožefa Stefana pozivajo k previdnosti, saj bi lahko nov bolj kužen sev postal dominanten konec aprila!

Foto: STA

Vlada je preko Twitterja sporočila, da so v soboto ob 1848 PCR testih potrdili 329 primerov okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja 17,8 odstotni delež pozitivnih. Opravljenih je bilo tudi 5275 hitrih testov, vendar pa podatka o številu s tem testom odkritih okužb niso objavili, saj se od sobote dalje vse pozitivne hitre teste potrjujejo še s PCR testiranjem, šele nato pa so ti dodani v statistiko.

Hospitaliziranih je bilo 740 bolnikov, od tega jih je 139 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 31 ljudi. Umrlo je 12 oseb s koronavirusno boleznijo. Sedemdnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje nekoliko nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 823. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se še naprej znižuje.

NA IJS ljudi pozivajo k previdnosti
Sodeč po podatkih Instituta Jožef Stefan epidemija počasi upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,83. Ob tem opozarjajo, da naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi in svetujejo, da naj se ljudje še naprej maksimalno trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je predpogoj za prehod v bolj normalno življenje. V luči tega, ker tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb znaša 829 poudarjajo, da bodo lahko epidemiologi učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 829 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,83, bi lahko to stanje dosegli konec marca.

Vir: IJS

Medtem, ko se je v prvem valu okužil približno vsak stoti prebivalec, se je v drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva. Ocene, ki so jih opravili nakazujejo, da bo nov bolj kužen sev postal dominanten konec aprila in takrat bi se lahko krivulje obrnile spet navzgor. Ob tem pa poudarjajo, da so negotovosti teh ocen velike.

Vir: IJS

Sara Kovač