fbpx

V Spominskem parku Teharje spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja in pobojev

V spominskem parku Teharje stoji od leta 2004 spomenik vsem žrtvam povojnih pobojev. (Foto: STA)

V Spominskem parku Teharje bo danes potekala spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja in pobojev, ki jo pripravljata Nova slovenska zaveza in župnija Teharje. Sv. mašo bo tudi letos daroval celjski škof Stanislav Lipovšek, med spominskim programom pa bo zbrane nagovorila glavna tajnica Nove slovenske zaveze Judita Treven.

Prav tako bo danes spominski pohod po poti teharskih žrtev. Pohodniki se bodo zbrali pred celjsko železniško postajo in se od tam odpravili po cesti, po kateri so vodili ujetnike do taborišča na Teharjah. Pohodniki se bodo nato pridružili obletni slovesnosti.

V barake nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni maja 1945 začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, ženske in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci s Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili novi partizanski oblasti. Večino so jih brez sodbe pobili, delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližji okolici Celja, še več pa so jih od tam odpeljali v smrt v Hudo jamo pri Laškem, v rudniške rove v Hrastniku ali Pečovniku. Po ocenah je šlo skupaj za okoli 5000 ljudi, ki jih je povojna oblast brez sojenja usmrtila mesec ali dva po koncu druge svetovne vojne v Evropi. Dolga desetletja so bili domačini zelo prestrašeni zaradi tega dogajanja in o tem niso upali govoriti. Po demokratičnih spremembah in osamosvojitvi se je o tem govorilo nekoliko pogosteje, a še vedno ne dovolj, polpretekla zgodovina je namreč še vedno izjemno občutljiva tema, ki nima končnega epiloga.

Na mestu nekdanjega taborišča so zgradili spominski park Teharje, posvečen vsem umrlim in od tam odpeljanim v smrt. Odprli so ga oktobra 2004.

J. F., STA