fbpx

V stranki NSi so pripravili vladni program z jasno vizijo razvoja naše domovine

Politika je po besedah predsednika stranke NSi dolžna ustvariti okolje, v katerem bo lahko vsak posameznik uresničil svoje talente. Matej Tonin je tudi povedal, da v vladnem programu njihove stranke ni prostora za resolucijske stavke, kot je “prizadevali si bomo”, pač pa so zapisane le konkretne stvari, ki si jih želijo narediti. Stranka je zagnala cikel posvetovanj z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo.

Stranka NSi je zagnala cikel posvetovanj z naslovom Pogovori za boljšo Slovenijo, prvi pogovor pa je bil namenjen gospodarstvu. Sogovorniki so poudarili pomen socialne kapice in sprememb na davčnem področju, pa tudi primernega okolja za pritegnitev visokokvalificiranih kadrov iz tujine ter seveda tudi za zadržanje domačega znanja in talentov.

V stranki so pripravili predlog vladnega programa za obdobje od leta 2022 do leta 2016. Imajo jasno vizijo razvoja naše domovine, ki je po besedah predsednika NSi Mateja Tonina gospodarsko uspešna, zelena in povezana. Stranka se je vedno trudila, da je šla v vsako volilno kampanjo z izdelanim programom in ne s floskulami, je poudaril Tonin. Po njegovem mnenju se je ministrska ekipa, ki prihaja iz njihove stranke, v tem mandatu izkazala. Ministri dosegajo izredne rezultate in premikajo stvari naprej. Vladni program tako tudi za prihodnje obdobje vsebuje le konkretne stvari, ki jih ima stranka namen narediti.

Predsednik OZS Branko Meh

Posebno pozornost stranka namenja visokokvalificiranemu kadru, zato se zavzema za visoko kapico pri 4600 evrih in 5-letno dohodninsko olajšavo za zaposlitev visoko kvalificiranih oseb, ki se preselijo v Slovenijo. Izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Vesna Nahtigal meni, da razvojna kapica najbolje naslavlja odlive možganov iz sodobnega trga, zato pri njih to vidijo kot ključen ukrep za izboljšanje poslovnega okolja – primerljivo poslovno okolje je za njih najbolj pomembno. Predsedniku Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branku Mehu se zdi pomembno, da se program stranke NSi osredotoča predvsem na zaposlene. Povedal je, da se pri njih ne pogovarjajo o minimalnih plačah, pač pa o dostojnem delu za dostojne plače, kar tudi mora biti vodilo. Posebno pozornost pa stranka namenja tudi področju, ki mu ministruje Janez Cigler Kralj, torej delo, družini, socialnim zadevam in enakim možnostim.

Sara Bertoncelj