fbpx

V TEŠ-u želijo odpustiti kar 175 ljudi, župani temu ostro nasprotujejo

Foto: Nova24TV

Ker želijo v Termoelektrarni Šoštanj odpustiti kar 175 ljudi, se bodo danes na skupni seji zbrali sveti Mestne občine Velenje, Občine Šoštanj in Občine Šmartno ob Paki. Kot poudarjajo, je odpuščanje posledica slabih poslovnih odločitev in ni v skladu s predhodnimi načrti. Na sejo je vabljen tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. 

”Odpuščanja ni bilo v nobenem planu. Napovedano je bilo, da se bodo zavzemali za čistejše okolje, boljši izkoristek, torej več elektrike z manj premoga, in kot najpomembnejše je bilo načrtovano, da se do leta 2054 ohranja delovna mesta in proizvodnja,” je stanje komentiral velenjski župan Bojan Kontič ter dodal, da je zaprtje četrtega in petega bloka posledica napačnih poslovnih odločitev, poroča Radio Slovenija.

Ker so energetske družbe Šaleške doline med seboj močno povezane, pa se prebivalce predvsem bojijo, da bi odpuščanje v TEŠ-u za seboj prineslo tudi odpuščanje v Premogovniku Velenje. Kot je še dodal Kontič, želijo na današnji seji od odgovornih dobiti predvsem pojasnila glede načrtov za prihodnost.

Če bodo odpuščali, bodo delavci stavkali
Na sejo so poleg direktorjev TEŠ-a in velenjskega rudnika vabljeni tudi odgovorni v Holdingu slovenskih elektrarn (HSE), minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in sindikat delavcev, ki v primeru odpuščanj že napoveduje stavko.

M. G.