fbpx

V torek in sredo bo zaradi protestov, ki kršijo javni red, veljala omejitev oziroma prepoved gibanja v Ljubljani, na Bledu in Predosljah pri Kranju

Ljubljana. Shod nasprotnikov omejevalnih ukrepov.

Vlada Republike Slovenije je sprejela sklep o omejitvah oziroma prepovedi gibanja na določenih območjih zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. V torek in sredo bodo namreč v Sloveniji voditelji držav EU-ja, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju, medtem pa Stevanović napoveduje protiustavne proteste, kjer bi blokirali tudi ceste. 

Vlada je naložila policiji, da zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda v Ljubljani, na Bledu in Predosljah pri Kranju z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih, krajih ali na javnih mestih, kjer je to nujno za preprečitev hujših kršitev javnega reda, v obdobju od 5. oktobra do vključno 6. oktobra 2021.

Na podlagi 9. člena zakon o nalogah in pooblastilih policije lahko vlada na predlog ministra za notranje zadeve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja. Ukrep sme trajati največ sedem dni in se z njim preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.

“Za določena območja bo predvidena popolna prepoved kakršnih koli zbiranj ali pa organiziranj protestov. Tako da verjamem, da bodo vsi tisti, ki živijo v tej državi, te zakone oziroma te vladne odločitve tudi upoštevali,” je napovedal minister za notranje zadeve iz vrst SDS Aleš Hojs. 

Sara Kovač