fbpx

V Velenju se začenja Pikin festival – pa bodo levičarji otrokom povedali, kdo je v resnici bila pisateljica Astrid Lindgren?

Foto: epa

Astrid Lindgren je najbolj prevajana švedska pisateljica na svetu in 18. najbolj prevajana avtorica nasploh. Znana je predvsem po zgodbah o Piki Nogavički, po kateri se imenuje tudi vsakoletni festival v Velenju. Malo manj pa je znano, da je leta 1976 s svojimi zapisi in izjavami povzročila padec levičarske vlade.

V starosti 68 let je Lindgrenova v švedskem dnevniku Expressen kritizirala švedski davčni sistem, saj je kot samozaposlena pisateljica morala plačati kar 102-odstotni davek na svoj dohodek. Temu so na Švedskem rekli “super davek”.

Napisala je satirični esej o stari čarovnici Pomperipossi in začarani davčni oblasti. Takole gre del eseja: “Mislila je, da ima prav in da jo bodo v demokratični državi vsi spoštovali. Ljudje pač ne smejo biti kaznovani ali preganjani, ker se je zgodilo, da oni – po lastni krivdi ali ne – zaslužijo denar na pošten način.” Na koncu najde rešitev: “Naenkrat ji je kapnilo – ženska, ti lahko živiš od socialne pomoči. Kako čudovito! In potem je Pomperipossa od socialne pomoči živela srečno do konca svojih dni. In nikoli ni napisala nobene knjige več.

Esej, ki je povzročil padec vlade

Esej, ki je povzročil padec vlade.

Esej Lindgrenove je postal novica dneva, ki ni privedla samo do spremembe davčne zakonodaje, ampak tudi do padca prve vlade Olofa Palmeja. S tem se je (začasno) končala 44-letna vladavina švedskih Socialnih demokratov.

Demokracija