V veljavi je drugi paket interventnih ukrepov: državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij, skupno dve milijardi evrov ter delna sprostitev ukrepov za sodišča in javno upravo

Foto: iStock

V veljavo je stopil drugi paket interventnih ukrepov, ki daje državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupni višini dveh milijard evrov ter omogoča delno sprostitev ukrepov za sodišča in javno upravo. Tako sodiščem kot tudi upravnim organom bo omogočeno, da strankam vročajo odločbe v zadevah, ki niso nujne. Stranke vsaj do konca obdobja epidemije novega virusa ne bodo dolžne storiti ničesar, ker roki v zadevah, ki niso nujne, in sicer v postopkih na področju sodstva in v upravi, v obdobju epidemije novega virusa niso v teku.

Z današnjim dnem je v veljavo stopil drugi paket interventnih ukrepov z namenom blaženja posledic epidemije novega virusa. Ta med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij, ki skupno znašajo kar dve milijardi evrov. V veljavo je stopila še novela zakona, ki omogoča delno rahljanje ukrepov, ki veljajo za sodišča in za javno upravo, poroča STA.

V zakonu glede zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za blažitev posledic pandemije koronavirusa, se predvideva oblikovanje jamstvene sheme. Z njo bo država zagotavljala jamstvo za najemanje posojil podjetij pri bankah, ki se ukvarjajo s poslovanjem.

Banke bodo podjetjem dala likvidnostna posojila: deset odstotkov prihodkov od prodaje l. 2019

Takšna banka bo podjetju lahko omogočila t. i. likvidnostno posojilo, in sicer v višini do desetih odstotkov prihodkov od prodaje leta 2019, ampak to ne bo moglo presegati njegovega letnega stroška dela. Takšno posojilo ne sme biti daljše od obdobja petih let. Poleg tega bo moralo biti sklenjeno po 12. marcu do 31. decembra v letošnjem letu. Obenem bo namenjeno samo za financiranje osnovnih dejavnosti, ki jih podjetje opravlja.

Z današnjim dnem je vstopila v veljavo še novela prvega interventnega zakona, ki zaradi posledic, ki so nastale z epidemijo, nudi pomoč slovenskim državljanom in podjetjem. Z njo je skupna pomoč povečana na 3,1 milijarde evrov. Poleg tega bo dober milijon upravičencev dobil še 190.000 evrov.

V veljavo je stopila še novela zakona glede začasnih ukrepov na področju sodstva in uprave

V veljavo je stopila še novela zakona glede začasnih ukrepov na področju sodstva in uprave, po kateri bo omogočeno tako sodiščem kot tudi upravnim organom, da strankam vročajo odločbe v zadevah, ki niso nujne. Stranke vsaj do konca obdobja epidemije novega virusa ne bodo dolžne storiti ničesar, ker roki v zadevah, ki niso nujne, in sicer v postopkih na področju sodstva in v upravi, v obdobju epidemije novega virusa niso v teku.

Vlade držav Evropske unije v zadnjih tednih sprejemajo velike pakete za pomoč gospodarstvu in posameznikom, pri čemer je bila z vrednostjo svojega paketa glede na višino BDP najodločnejša Slovenija. Države EU se sicer s pandemijo spopadajo iz različnih izhodišč.

Domen Mezeg