V Višegrajski skupini obsojajo podle taktike, s katerimi skuša Amnesty International Slovenija našim policistom odvzeti vse pristojnosti!

Fotografija je simbolična (Foto: Nova24TV)

Potem ko je bila slovenska policija obtožena kršenja mednarodnega prava pri obravnavanju prošenj za azil, so njeni predstavniki takšne očitke že zavrnili. Je pa informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik varnostne sile pozvala, naj razkrijejo dokumente, ki pričajo o načinu obravnavanja ilegalnih migrantov pri nezakonitem prečkanju slovensko-hrvaške meje. Kot namreč meni Prelesenikova, potek postopkov odobritve azila ni bil v skladu z mednarodno zakonodajo, češ da so se zahtevki razlikovali glede na državo izvora nezakonitih migrantov. O tem je najprej poročal časopis Dnevnik, ki je skupaj z organizacijo Amnesty International Slovenija zaprosil za sodni dokument, a se mu je do danes uspelo dokopati le do delnih podatkov.

Naj spomnimo. Dnevnik je poročal, da slovenska policija v letu 2018 nekaterim migrantom ni dovolila, da bi zaprosili za azil, čeprav naj bi imel vsak med njimi pravico vložiti prošnjo. Informacije o takšnem početju policije so v javnost prišle na podlagi pričevanj ilegalnih migrantov, ki se večinoma nahajajo na mejnih območjih Bosne in Hercegovine. Ko je naša novinarska ekipa maja lani obiskala Veliko Kladušo, so migranti prav tako bentili nad hrvaško policijo, da jih pretepa, jim razbija telefone in jih vrača nazaj na bosanski teritorij. Takrat so vsi, eden za drugim, hvalili pristop slovenskih policistov, ki da naj bi bili zelo korektni in prijazni.

Slovenska policija je vse obtožbe zanikala in ni želela, da bi bili dokumenti v javnosti v celoti objavljeni, saj bi to lahko ogrozilo varnost Slovenije in Evropske unije. Je pa slovenska vlada prejšnji teden potrdila, da je pripravljena sprejeti 5 od 49 ilegalnih migrantov, ki so obtičali na Malti, potem ko so dva tedna preživeli v razburkanih vodah Sredozemskega morja na krovu nemških plovil Sea Watch in Sea Eye. Ladjama humanitarnih nevladnih organizacij, ki po morju pobirata migrante in jim skušata pomagati nezakonito vstopiti na teritorij Evropske unije, na Malti najprej niso dovolili priveza, dokler se niso nekatere države članice Evropske unije, med njimi tudi Slovenija, odločile pomagati v imenu solidarnosti.

Mojca Prelesnik je na podlagi prošnje Dnevnika in Amnesty International Slovenija poskušala od policije izsiliti zaupne podatke. (Foto: STA)

Višjegrajska skupina: Slovenija ne sme podleči multikulti agitatorjem, ki skušajo izsiliti politiko odprtih meja
Drugačnega mnenja so države članice Višegrajske skupine. Znani spletni portal V4 je v teh dneh poročal, da gre za taktiko, s katero želi Amnesty International Slovenija odvzeti pristojnosti policiji na način, da jo obtožuje nezakonitega ravnanja. Dogajanje v Sloveniji so primerjali celo z dejanji ameriškega aktivističnega gibanja Black Lives Movement, ki prav tako želi doseči, da bi se ameriškim policistom odvzele vse pristojnosti, s katerimi lahko izkazujejo svojo avtoriteto, kar bi jih spremenilo v navadne uradnike.

“Amnesty nima nobene kredibilnosti, gre za multikulti agitatorje, ki širijo lažne informacije v želji doseči politiko odprtih meja. Več držav Evropske unije se bo moralo upreti Združenim narodom in drugim globalnim aktivistom, ne glede na grožnje, ki jih prejemajo z njihove strani,” so še zapisali na spletni strani portala V4 Report in dodali, da bi morala Slovenija slediti vzoru avstrijskega notranjega ministra Herberta Kickla, ki je izjavil, da je naveličan situacije, v kateri človekove pravice in mednarodni sporazumu ščitijo tiste, ki teptajo avstrijsko ustavo in avstrijske državljane.

T. F.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!