V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujejo opravičilo ali odstop iz Državnega sveta

Datum:

Na izjavo predsednice Zbornice zdravstvene in babiške nege Monike Ažman se je odzvala predsednica Zdravniške Zbornice Bojana Beović. Ta je opozorila, da je izjava Ažmanove mnoge “prizadela in razočarala”. Zdravniška zbornica od nje pričakuje “javno opravičilo za izrečene besede oziroma odstop iz Državnega sveta, če v izrečeno resnično verjame”, saj menijo, da “oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu”.

“Vaše besede v nedavnem intervjuju so povzročile med zaposlenimi v zdravstvu nemalo žalosti in ogorčenja. Mnoge je prizadela in razočarala vaša navedba, da se na medicinsko fakulteto lahko načeloma vpišejo zgolj zlati maturanti, ki že tako celo gimnazijo vse moči usmerjajo samo v učenje, nato pa jih čaka še šest let študija, ki je usmerjen v dril, ego in mesarsko klanje. Od takšnih študentov niti ne moremo pričakovati, da bodo na koncu timski ljudje,” je zapisala Bojana Beović.

Kot je zapisala, so jih študenti opozorili, da se začne odlično sodelovanje med poklicema že v času študija in da ne razumejo, zakaj bi želela funkcionarka ene od organizacij medicinskih sester z nepremišljenimi izjavami načrtno spreti med seboj različne profile, ki lahko skupaj tvorno delujejo le kot ekipa: “To še najbolj razumejo prav srednje medicinske sestre, katerih status je bil v celoti razvrednoten, saj je bilo nanje pri urejanju statusa in plač preprosto pozabljeno. Zato je toliko bolj osupljivo, da se ne pridružite zahtevam za izboljšanje njihovega položaja, temveč jih celo obsojate.”

Foto: BOBO

Poklic zdravnika povsod po svetu zahteva vrhunsko izobraženost in odlične psihofizične sposobnosti, saj le tako lahko sprejemamo odgovorne odločitve, ki vplivajo na zdravje in življenje ljudi. Visoke zahteve so potrebne tudi za delo v zdravstveni negi. Prav sodelovanje je podlaga za razvoj, zato pričakujemo takšno razmišljanje od vseh zaposlenih v zdravstvu. Načrtno poudarjanje različnosti in parcialni interesi so pripeljali naš sistem v današnje stanje, izpostavlja Beovićeva.

Po mnenju Beovićeve Ažmanova s to izjavo spodkopava tako svoj ugled kot ugled izvoljenega predstavnika zdravstva v Državnem svetu. Zato pričakujejo javno opravičilo za izrečene besede oziroma odstop iz Državnega sveta, če v izrečeno resnično verjame: “Oseba s takšnimi stališči ne more in ne sme zastopati vseh zaposlenih v zdravstvu, česar se verjetno prav sami najbolje zavedate.” 

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...