fbpx

V Združenju novinarjev in publicistov tako nazadnjaške in totalitarne mentalitete med novinarskimi kolegi ne pomnijo

Miran Ališić (Foto: FB)

“Gre za nizkoten napad na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija z namenom ponižanja in zaničevanja”, so se na neprimerne izjave Mirana Ališiča odzvali v Združenju novinarjev in publicistov, ki so napad na Jadranko Rebernik in pozive k pogromu nad drugače mislečimi novinarji in mediji ostro obsodili.

V Združenju novinarjev in publicistov so ostro obsodili zapis Mirana Ališiča na portalu Fokuspokus, ki se širi in poobjavlja po družbenih omrežjih. Sicer plačljiv članek “Zakaj nismo Jadranke Rebernik takrat v Egiptu zamenjali za čredo kamel!” je že v naslovu ponižujoč, po mnenju ZNP pa gre za nizkoten napad na odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija z namenom ponižanja in zaničevanja.

V Združenju novinarjev in publicistov trdijo, da članek Mirana Ališiča presega meje nedovoljenega in da je tako obračunavanje nevzdržno. Članek je po njihovem mnenju dokaz, da “avtor članka očitno ne premore resne in argumentirane kritike”, kot še posebej nesprejemljivo pa poudarjajo tako “mizeren način” obračunavanja z žensko in izpostavljanje svojega odnosa do šibkejšega spola, ki ga je v članku primerjal z vrednostjo kamel. Ob svoji kritiki so v ZNP pozvali tudi ostala novinarska združenja, civilno družbo in politiko, da se na zapis ostro odzovejo, sicer bodo taka obračunavanja postala družbeno sprejeta.Take nazadnjaške in totalitarne mentalitete med novinarskimi kolegi ne pomnijo
“Zaničevanje drugače mislečih novinarjev, pogromaško pozivanje, da morajo posamezni novinarji izgubiti službo na RTV Slovenija, se je s strani nekaterih političnih aktivistov med novinarji okrepilo takoj po volitvah, saj zmago levih strank očitno razumejo tudi kot svojo zmago in priložnost za obračun s tistimi, ki jim niso po volji,”
 so zapisali v ZNP v izjavi za javnost in ob tem izpostavili še napada novinarja Dela Alija Žerdina in Janeza Markeša s tem, ko sta pozivala, da morata službi na javni televiziji izgubiti Jadranka Rebernik in Jože Možina. To so označili kot izpad, nevreden kogar koli, in opomnili, da “take nazadnjaške in totalitarne mentalitete med novinarskimi kolegi ne pomnimo”.

Ali Žerdin in Janez Markeš sta javno podprla obračun s kritičnimi novinarji in uredniki. (Foto: STA)

V ZNP so še ocenili, “da se vzpostavljajo resne grožnje za še dodatno ožanje že tako neuravnoteženega medijskega prostora na način, da bi zatrli še tiste medije in novinarje, ki si zavzemajo za več pluralnosti v slovenskem medijskem prostoru”.

Tanja Brkić