V Avstriji samo vojska. Avstrijski policisti “na bolniški”, ker so premalo plačani.

Foto: epa

Ekipa Nove24TV je spet na terenu. Vključili smo prenos v živo iz Šentilja. Naša ekipa ocenjuje, da so policisti in vojska tukaj, kljub temu da delujejo na robu zmogljivosti, odlično organizirani. Novinarji so dobili akreditacije in lahko poročajo s terena.

Šentilj, 10.15

Šentilj ob 10.30 (foto: Nova24TV)

Šentilj ob 10.30 (foto: Nova24TV)

11 tisoč migrantov, od teh jih je na nikogaršnji zemlji 1800. 5000 jih je v Avstriji in 4.000 v Sloveniji. Zbirni center v Šentilju je najbolje organiziran, novinarji so dobili akreditacije, migranti imajo šotore, ležišča, hrano, nekateri pa so še na prostem.

Slovenski policisti in vojska so – po oceni naše ekipe – tukaj najbolje organizirani. Zbirni centri so najbolje urejeni. Čestitke in pohvale policistom in pripadnikom SV, ki odlično funkcionirajo, čeprav so že na meji svojih zmogljivosti.

Tudi Avstrijci že imajo pripravljene šotore. Pripravljamo pogovor s predstavnikom Civilne zaščite in morda tudi z avstrijskimi policisti.

10.40

Včeraj je bil v Avstriji državni praznik, zato je danes v zbirnem centru rekordno število migrantov. Avstrijska vojska je za pomoč slovenski policiji angažirala 900 vojakov, ki pomagajo ob izhodu v Avstrijo.

Šentilj: Zgradba iz katere so migranti potrgali ves parket in zakurili (foto: Nova24TV)

Šentilj: Zgradba, iz katere so migranti potrgali ves parket in zakurili (foto: Nova24TV).

Zaradi včerajšnjega praznika se je v zbirnem centru nabrala množica migrantov. Ponoči se je nova skupina migrantov skregala s predhodno, nastali so izgredi. Vse, kar je bilo lesenega, so migranti iztrgali (večinoma parket) in zakurili. Vdrli so v staro stavbo mejnega prehoda, jo uporabljali za stranišče in od tam poskušali pobegniti. Začasna ležišča so letela po zraku.

Danes delo vojske in policije poteka normalno. Migranti so pod nadzorom.

Nova24TV bo v nadaljevanju naredila intervju z namestnikom zbirnega centra v Šentilju Zoranom Krebsom in predsednikom Rdečega križa območne enote Maribor Alojzom Kovačičem.

11.40

Šentilj: Migrantom pizze (foto: Nova24TV)

Šentilj: Migrantom pizze? (foto: Nova24TV)

Migranti so porazdeljeni v enako velike skupine, ki se sistematično pomikajo proti avtobusu oziroma proti vlaku na mejnem prehodu. Avstrijci imajo, kakor kaže, nekakšen svoj sistem (pre)pošiljanja migrantov. Na avstrijski strani so šotori, migranti imajo hrano in so očitno bolj mirni kot na nikogaršnji zemlji, kje se rojeva nestrpnost. Tam namreč migrantom avstrijska vojska kot živalim v živalskem vrtu meče sadje (banane, jabolka), celo kose pizze in vodo. Policisti pa dobijo kakšno jabolko nazaj – tudi v glavo.

Od 6.00 do 12.00

Avstrijski varnostni organi so v Šentilju sprejeli 1000 oseb, v nastanitvenem centru Šentilj  se nahaja še 2129 oseb. Večina teh oseb je bila dopoldne z vlaki pripeljana iz sprejemnih centrov v Sloveniji, poročajo s PU Maribor.

13.25

Naša ekipa, ki je sedaj v Avstriji, poroča, da se v zbirnem centru v Avstriji nahaja predvsem vojska. Policistov je zelo malo. Menda nočejo delati in so “na bolniški”, ker so premalo plačani.

Predstavnica ZN pa je naši novinarki povedala osupljivo zgodbo. Eno izmed migrantk so odpeljali v bolnišnico, ker je imela spontani splav. Bila je na nikogaršnjem ozemlju in je bila prepeljana v eno od slovenskih porodnišnic. Migrantka, ki je izgubila otroka, že nadaljuje pot v Avstriji.

Od 00.00 do 18.00

Od polnoči do 18. ure je iz nastanitvenega centra v Šentilju proti Avstriji odšlo 4841 tujcev, poročajo s PU Maribor.

Nekaj minut pred 18. uro je v Šentilj prispel vlak s 1032 osebami, kar pomeni, da je v nastanitvenem centru trenutno 1732 oseb.

Sprejemna centra Gruškovje in Središče ob Dravi sta bila ob 20. uri prazna.

V. V.