fbpx

Vlada zanika plan C s Hrvaško, zanaša se na Avstrijo in Nemčijo

Čeprav ne vemo, kolikšno število beguncev lahko pričakujemo, slovenska vlada zatrjuje, da bo poskrbela za varnost in da ima zadeve pod nadzorom. Tokrat pa bo, kot je zagotovila ministrica za notranje zadeve, poskrbljeno tudi za policiste in njihov topel obrok.

Odločitev Madžarske, da bo opolnoči zaprla zeleno mejo s Hrvaško, bi lahko za Slovenijo predstavljala zelo veliko težavo. Čeprav bodo uradni mejni prehodi delovali, se bomo pri nas kljub temu najverjetneje morali spopasti z veliko večjim številom beguncev, kot smo bili vajeni do zdaj. Kako smo na to pripravljeni, je vlada pojasnila na novinarski konferenci, kjer so sodelovali minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Ena ali dve vstopni točki v Slovenijo
Karl Erjavec je dejal, da odločitev Madžarske za njih ni bila presenečenje. “Slovenija bo sorazmerno odgovorila in zagotovila varnost in red v Sloveniji ter varnost migrantov, ki bi prišli v Slovenijo,” je povedal in dodal, da so v stalnem stiku z ministri iz sosednjih držav, kar je potrdila tudi notranja ministrica.

Po njenih besedah so sicer okrepljene policijske enote že napotene na mejo, vsi ukrepi pa so prilagojeni varnostnim in drugim tveganjem. Trenutno potekajo dogovori glede določanja ene ali dveh vstopnih točk v Slovenijo. Kateri dve sta to, še ni znano. Prav tako ni znano, koliko ljudi bi lahko v Slovenijo prišlo, saj je to, kot je dejala ministrica, zelo težko oceniti. “To je odvisno od ravnanja držav v regiji,” je pojasnila ministrica.

Tudi na vprašanje, kolikšno število migrantov bi Slovenija dnevno lahko obvladovala, novinarji nismo dobili odgovora oziroma je bil ta zelo skope narave: “Ob takih številkah kot do sedaj je zadeva obvladljiva,” je dejal Erjavec.

Plan C ne obstaja
Glede na to, da se je v hrvaških medijih danes veliko pisalo o planu C, ki naj bi ga imela Hrvaška s Slovenijo, je presenetil odgovor Erjavca, da ta plan ne obstaja. “Ne vem, o čem govori Milanović,” je dejal minister. Odgovor Žnidarjeve je bil podoben: “Plan C ne obstaja in mi ni jasno, kaj naj bi to bilo.”

A plan C očitno vendarle obstaja, saj je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić po poročanju STA potrdil, da ga bo Hrvaška začela izvajati. To pomeni, da bodo begunce začeli preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode. Gre za železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje).

Kaj pa bo Slovenija storila, ko bo prišlo pet tisoč migrantov?
Erjavec je na to odgovoril, da je to odvisno od tega, kaj bo sprejela Nemčija. Dokler bo Nemčija migrante sprejemala, bo postopek tekel kot do sedaj. Če bo prišlo do omejitve, pa bo morala tudi Slovenija prilagoditi ukrepe. “V tem trenutku ni nobenih informacij, da bi Nemčija spremenila svojo politiko,” je sklenil.

Kljub temu je predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša vladi že svetoval, da sprejme enak ukrep kot Madžarska.

Policisti ne bodo ostali brez obroka
Na koncu pa nismo mogli mimo policistov, za katere ob zadnjem begunskem valu ni bilo preveč dobro poskrbljeno. Spomnimo, da se je takrat v medijih pojavila zgodba policista, ki je opozoril, da za njih ni bilo oskrbe s hrano in pijačo. Medtem ko so bili begunci deležni vsaj enega toplega obroka na dan, so policisti dobili sendvič, vodo in čokoladico.

Tokrat smo se želeli prepričati, da se zgodba ne bo ponovila, in dobili ministričin odgovor: “Za policiste bo poskrbljeno.”

Le nakaj ur po novinarski konferenci je sledil prvi konkretni ukrep: Slovenske železnice so po navodilu državnih organov ob 19.30 prekinile potniški železniški promet s Hrvaško. Enako so Slovenske železnice storile tudi ob prvem valu prihoda beguncev. Do kdaj bo železniški potniški promet s Hrvaško prekinjen, še ni jasno.

Barbara Oprčkal, Marko Puš, Žiga Korsika