Šentilj: Avstrijci sprejeli večjo skupno migrantov, a prihajajo novi in novi (video)

Na mejnem prehodu Šentilj je bilo popoldne iz ure v uro huje, kot kaže, pa tudi ponoči ne bo nič lažje. Najprej je pozno popoldne tja prišla skupina 1200 migrantov, nato še štirje avtobusi. Prihodi so se nato samo še stopnjevali.

Do prihoda 1200 migrantov je bilo v zbirnem centru 570 oseb, nastanitvena kapaciteta centra pa zdrži 2500 oseb. Zoran Krebs, dežurni vodja zbirnega centra, je takrat zagotovil, da kapacitete tabora še niso presežene.

Nato so se razmere začele zaostrovati. Okrog 20. ure so na mejo prispeli štirje avtobusi, domnevno iz Brežic, napovedan pa je bil prihod še tisoč ljudi, ki so zeleno mejo prestopili v Paradižu, blizu Cirkulan.

Kvas: Šentilj je talec nesposobnosti naše vlade
Kristijan Kvas
, član občinskega sveta Občine Šentilj, trdi, da policisti ne nadzorujejo situacije, begunci namreč uhajajo iz zbirnega centra.

“Avstrijske oblasti migrante spuščajo le še na tem prehodu. V primeru, da se bo število migrantov povečevalo, lahko izbruhnejo nemiri,” je še dejal Kvas.

Avstrija odprla mejo, a prihajajo novi in novi
Avstrijski meji organi so nato okrog 9. ure odprli mejni prehod Šentilj, v zbirnem centru pa je ostalo še okoli 500 migrantov. A na poti so že novi avtobusi, iz Dobove pa je prišel tudi vlak z okoli 1500 novimi migranti.

Kar nekaj časa bo še trajalo, da si bodo policisti, prostovoljci, vojaki in drugi delavci lahko odpočili.

Ž. K.

Poslanci SDS na terenu v Šentilju
“Slovenija prejme več migrantov, kot jih Avstrija želi sprejeti. Včeraj so jih v Šentilj pripeljali 1000 iz Zavrča in Cirkulan, danes jih je tam še vedno 450. Policisti delajo po 13 ur, poleg utrujenosti jih tudi skrbi, ali bodo te nadure dobili plačane. S hrano je za migrante dobro poskrbljeno, nekateri si vzamejo vso razpoložljivo hrano, nekaj pojedo, ostalo pa vržejo stran. Za sabo puščajo onesnaženje. Problem je, kako se bo vse skupaj organiziralo v prihodnosti, v Sloveniji je namreč vse več migrantov,” 
je povedala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Poleg Suzane Lep Šimenko sta Šentilj obiskala tudi Bojan Podkrajšek in Ljubo Žnidar.