fbpx

Video s terena: tisoči na poti, strah med domačini, kaos, požigi in nasilje v centrih

(foto: Nova24TV/M. G.).

V nastanitvenem centru v Brežicah je v nekem trenutku vladal pravi kaos. Tam se je namreč nahajalo več tisoč migrantov, prihajalo pa je tudi do izgredov in požarov. Policisti in delavci so na robu svojih zmogljivosti. V nastanitvenem centru je tudi že vojska.

Po besedah župana Brežic Ivana Molana je stanje v Brežicah zelo resno. Večina migrantov je mladih, močnih moških, ki jih policija komaj obvladuje.

Stanje, ki ga migranti pustijo za seboj po odhodu (Foto: M. G.).

Stanje, ki ga migranti pustijo za seboj po odhodu (foto: M. G.).

V Brežicah smo opazili ogromno policistov, vojakov, humanitarnih delavcev in ogromno smetarjev. Eden od njih nam je povedal, da je med smetmi tudi ogromno hrane in oblek.

Bojijo se incidentov, ki bi se končali tragično
Vojska, ki je prišla v Brežice, je med drugim pomagala postaviti tudi nov nastanitveni center.

Situacija lahko zelo hitro preide v neobvladljivo. Že včeraj je med migranti prišlo do pretepov, s katerimi so želeli izsiliti hitrejšo pot proti avstrijski meji. Zažigali so tudi kose pohištva znotraj nastanitvenega centra. Župan občine se zato boji, da bi prišlo do hujših incidentov, ki bi se lahko končali tragično.

Migranti bolj preskrbljeni kot policisti
Soočali so se tudi že s pomanjkanjem hrane in vode. Prostovoljci ne morejo oskrbeti tako velikega števila ljudi, spet pa se pozablja na policiste, voznike in druge delavce, ki so manj preskrbljeni kot migranti.

Pred nastanitvenim centrom v Brežicah

Pred nastanitvenim centrom v Brežicah.

Prebivalci prestrašeni
Pred namestitvenim centrom je bila tudi skupina prebivalcev, ki je zaskrbljeno opazovala dogajanje. Ena od prebivalk nam je povedala, da je množica ljudi ogromna. ”Seveda smo zaskrbljeni, policija ne more obvladati tolikšne množice ljudi. Že včeraj so bili izgredi, bojimo se, kaj sledi.”

Jože, 65-letni prebivalec Dobove, kjer je začasno nastanjena skupina migrantov, je povedal: ”Grozno je. Po poti, kjer so hodili, ostajajo kupi smeti, med njimi tudi zaprte konzerve hrane in oblačila. Povsod pa poslušamo, kako jim primanjkuje hrane in oblek.”

Trenutno je v sprejemnem centru Brežice še okoli 2200 oseb, a glede na napovedi si niti policisti niti prostovoljci in drugi še ne bodo mogli oddahniti. Novi in novi migranti so še na poti.

Maruša Gorišek