fbpx

[Video] Slavnostna akademija ob 33-obletnici ustanovitve SDS; Janez Janša: Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos

V Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu v Ljubljani se začenja slavnostna akademija ob 33. obletnici ustanovitve SDS in 90-letnici rojstva očeta slovenske pomladi dr. Jožeta Pučnika.

Slavnostni govornik bo predsednik vlade in predsednik SDS Janez Janša. Nagovor bosta imela tudi evropski poslanec dr. Milan Zver in minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar.

20.02 Te volitve bodo prelomne, je poudarila Eva Irgl, vsak glas bo pomemben. Kandidatom želimo uspešno in zmagovito tekmo, je dodala in sklenila: “Zmagali bomo, zdaj gre za Slovenijo! Srečno!”

19.57 Bližajo se volitve in SDS ima zelo močno ekipo; sledi predstavitev kandidatov za poslance.

19.51 Sledi glasbena točka: venček slovenskih v izvedbi Nine Kompare in Tomaža Plahutnika.

19.47 Najvišje priznanje SDS, diamantni znak za leto 2021, je prejel Jožef Jerovšek.

19.40 Zlati znak SDS so prejeli: Ivan BračkoAnton Brecelj, dr. Božidar BrudarAlojz ČehMatjaž KeteJože LajevecDragica PolajžerPeter ŠkrlecPeter Šturbej in Bogdan Vovk.

19.30 Nagrado “zlati znak SDS” podeljuje predsednik SDS Janez Janša skupaj s podpredsedniki Romano TomcJelko Godec in Alešem Hojsom.

19.23 Vrhunec praznovanja je podelitev priznanj požrtvovalnim članom in članicam, je napovedala Eva Irgl.

19.15 Do svoje 40. obletnice bo SDS popeljala Slovenijo med 15 najrazvitejših držav na svetu, splačalo se bo delati in gospodariti, mediji bodo pluralni, je našteval Janša. “Slovenija bo tudi prva država na svetu po kakovosti življenja. Ker si to zaslužimo, ker to zmoremo. Za Slovenijo gre!” je svoj govor zaključil Janez Janša.

19.14 SDS je danes drevo z veliko krošnjo in močnimi koreninami, je ponazoril predsednik SDS. “Teh 33 let je šele začetek.”

19.13 “Situacija v Ukrajini bo vplivala na vsakogar od nas.”

19.10 Upajmo, da se Rusija ne bo polastila Ukrajine, ker bi to pomenilo, da bomo spet imeli železno zaveso v naši bližini, pravi Janša.

19.06. “Veliko je na kocki,” je dejal Janša.

19.05 Janša je spregovoril tudi o širših aktualnih mednarodnih razmerih in razlogih zanje.

18.53 Za nekatere izboljšave je zmanjkalo časa, za nekatere pa glasov v državnem zboru, je dejal Janša in izpostavil nekatere točke iz dopolnjenega programa SDS, ki ga je pripravil strokovni svet, med njimi ukrepe za boljšo demografsko sliko, uvedbo državne pokojnine, dodatne pokojninske olajšave itd.

18.50 “V Evropi smo gradili mostove in reševali številne zaplete. Slovenijo smo znova vrnili na evropski, deloma tudi svetovni zemljevid. Sloveniji smo vrnili samozavest, dostojanstvo in ponos.”

18.46 Janša se je zahvalil koalicijskem partnerjem, ki so si upali iti v vlado v težkih časih, in orisal zadnji dve leti in dosežke vlade: velika zaposlenost, višje plače … “Naša vlada je storila ogromno, čeprav smo se 60 odstotkov časa ukvarjali z epidemijo. In kljub temu smo tudi obiskali vse regije v naši državi.” Danes je po vsej državi v teku na tisoče investicijskih projektov.

18.42 “Proslavljamo 90. obletnico rojstva in spomin na očeta slovenske državnosti Jožeta Pučnika, proslavljamo 33 let dela in boja naše družine SDS, proslavljamo 33 let svoje ljubezni do domovine. In ves čas imamo pred očmi tisti Pučnikov stavek: Za Slovenijo gre,” je uvodoma povedal Janša.

18.41 Na oder je prišel predsednik SDS in predsednik slovenske vlade Janez Janša.

18.37 Kakšno sporočilo nam je zapustil Pučnik? Verjetno bi nam svetoval vsaj dvoje. Prvič, bodite kritični, aktivni in odgovorni državljani, ki vedo, kaj početi s svojo svobodo, in ne imejte s komaj rojeno državo le formalnega odnosa. In drugič, z državo vzpostavite nekakšno čustveno pogodbo in prevzemite odgovornost, je dejal Zver.

18.35 “Kako bi bil Pučnik ponosen na vlado, ki je uspešno predsedovala svetu EU, se učinkovito spopadla z epidemijo in ohranila vitalno gospodarstvo,” pravi Zver.

18.30 Zver je orisal življenjsko in politično pot dr. Jožeta Pučnika.

18.25 Evropski poslanec Milan Zver, ki je bil dolgoletni sodelavec dr. Jožeta Pučnika, je poudaril, da je Pučnik presegal strankarske okvire in je pomemben za celoten narod.

18.23 Eva Irgl se je z besedami priznanega pisatelja Draga Jančarja poklonila dr. Jožetu Pučniku, ki je utrl rojstvo slovenske države. Ob tem je spomnila na odkritje doprsnega kipa na Brdu pri Kranju pred nekaj dnevi.

18.20 Logar: “Po sedmih letih vlade Janeza Janše oziroma SDS bo Slovenija lepše zadihala; upam, da to vključuje tudi spremembe v Mestni občini Ljubljana.” MO SDS se med drugim zavzema za to, da se v Ljubljani imenuje Ukrajinska ulica, je v luči vojne v Ukrajini povedal Logar.

18.18 Predsednik mestnega odbora SDS in zunanji minister Slovenije, Anže Logar, je pozdravil udeležene in vse, ki dobro v srcu mislijo.

18.17 Ob zaključku filma, ki je predstavil čudovito vizijo Slovenije, je sledil velik aplavz.

18.12 “Ukradli so nam volitve … SDS ni klonila, vztrajala je kljub globoki državi. In ponovno zmagala.”

18.08 Na platnu se vrti film, posvečen začetkom, ko je zacvetela slovenska pomlad, in vsej dolgi prehojeni uspešni poti.

18.06 Prireditev povezuje Eva Irgl, poslanka SDS.

18.05 V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je zadonela Zdravljica.

Dogodek lahko spremljate v živo tudi na spodnji povezavi.