fbpx

Bo slovenska vlada res popustila Hrvatom in premikala že postavljeno ograjo?

Foto: iStock

Potem ko so slovenski in hrvaški policisti patruljirali vsak na svoji strani meje, so se hrvaški specialci zdaj umaknili. Slovenija naj bi do jutri zjutraj premaknila ograjo – v kolikor je ne bo, se bodo hrvaški specialci vrnili in sami odstranili sporni del žice.

Postavitev tehničnih ovir poteka izključno na slovenskem ozemlju in ne prejudicira poteka državne meje, ki je predmet arbitražnega postopka med državama, so sporočili z Urada vlade za komuniciranje (UKOM). Kot so zapisali, je bila o tem predhodno seznanjena tudi hrvaška vlada.

Po zadnjih informacijah naj bi se hrvaški specialci umaknili, ker so “dobili informacijo, da naj bi bil na višji ravni dosežen dogovor o umiku spornega dela slovenske ograje,” poroča Jutranji list.

“Če pa dogovor do četrtka zjutraj ne bo uresničen, bodo na mejo znova prišli hrvaški specialci in fizično odstranili sporne dele žice,” še dodajajo.

Hrvaški mediji so namreč poročali, da je šla Slovenija z ograjo pri Harmici na njihov teritorij, zaradi česar je hrvaška policija morala začeti odstranjevati ograjo. Kasneje naj bi policija to dejanje opustila, problem pa se bo reševal po diplomatskih poteh.

Hrvaški notranji minister: Slovenci so stopili na ozemlje Hrvaške
Minister Ostojić je dejal, da so Slovenci pri postavitvi bodeče žice ob Sotli vstopili na ozemlje Hrvaške ter da so na območje poslali posebne enote hrvaške policije. “Le opozorili bomo, da so vstopili na naše ozemlje in da naj podrejo ograjo. Če tega ne bodo storili, bomo najprej poslali noto, potem pa tudi fizično podrli ograjo,” je izjavil Ostojić za hrvaški časnik Večernji list.

Slovenski policisti oboroženi z avtomatskimi puškami
Hrvaški Jutranji list je poročal, da so razmere pri Rigoncah izredno napete. Na mejo je prispelo pet kombijev, polnih hrvaških specialcev, ki so prišli odstranit žico na meji. Tudi s slovenske strani je prišlo več kombijev posebnih enot. Slovenski policisti so po poročanju časnika oboroženi z avtomatskimi puškami in v polni bojni opremi.

Slovenska vojska je namreč zjutraj začela postavljati ograjo na meji s Hrvaško. Začeli so na Velikem Obrežu pri Brežicah. Ograjo, ki je visoka 1,8 metra, bosta varovali vojska in policija. Kljub temu da Slovenija postavlja žičnato ograjo, premier Cerar trdi, da bo država še naprej odprta za prebežnike. Slovenci naj bi se po besedah 24sata prav tako hvalili, da nam bo ograjo financirala Evropska unija.

 

M. P., N. K.,  STA