Varuh človekovih pravic Peter Svetina posvaril: Odzivi na pojave kristjanofobije so pogosto mlačni, zato se ponavljajo

Peter Svetina, varuh človekovih pravic, še ni sprevidel vzpostavljenih mrež v ustanovi, ki jo vodi. (Foto: STA)

V zadnjih dneh smo veliko poročali o sovražnih napisih “Smrt klerofašizmu” na slovenskih cerkvah. Danes se je pojavil še en sovražni napis “Smrt klerofašistu”na Škofijski gimnaziji Maribor. Glede napete situacije v javnosti se je oglasil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. “V zadnjem času smo ponovno priča vandalskemu skrunjenju sakralnih objektov, ki so osrednji prostor za svobodno izražanje posameznikove vere. Vsakdo ima pravico, da svobodno – zasebno ali javno – izraža svojo vero ali prepričanje, skrunjenje verskih objektov pa je po mnenju varuha Svetine ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpoved”, poudarjajo v uradu varuha človekovih pravic.

Praktično ne mine dan, da se v zadnjem obdobju na sakralnih objektih ne bi pojavljali sovražni zapisi proti kristjanom ali pa vandalizirani spomeniki. Obsodbe vredne pojave sovraštva bi morala javno komentirati tudi uradna politika, vendar do sedaj tej temi niso namenili nobene pozornosti. Tudi Marjan Šarec, ki se rad pohvali, da ob nedeljah v pri sveti maši bere sveto pismo, je obmolknil. Na zadnje dogodke pa so se končno odzvali v uradu varuha človekovih pravic. “Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. Nujna je etika javne besede,” poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

Kristjanofobija ali kristofobija sta splošna izraza za opis pojavov nestrpnosti in diskriminacije proti kristjanom. Izraz je sestavljen iz besede “krščanski” ali “Kristus” ter besede “Fobos” (φόβος), ki pomeni “nerazumen strah”. Izraz pomeni iracionalno sovraštvo do Kristusa, kristjanov oz. do krščanstvo na splošno. V tem okviru govorimo tudi o nestrpnosti proti kristjanom in njihovi diskriminaciji.

“Vsakdo ima pravico, da svobodno – zasebno ali javno – izraža svojo vero ali prepričanje, skrunjenje verskih objektov pa je po mnenju varuha Svetine ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpovedi. Zadnji, kot tudi pretekli dogodki, ki jih je obravnaval Varuh človekovih pravic – na primer grafiti o klanju kristjanov, ali pojavljanje svinjskih glav in krvi po gradbišču islamskega centra v Ljubljani, niso povzročili le materialne škode, temveč širijo sovraštvo in vnašajo nemir med ljudi. Tematika ima velik polemični potencial, kar je mogoče zaznati tudi na spletu, zato varuh človekovih pravic, kot že mnogokrat doslej, obsoja tudi vsakršno sovražno pisanje oz. odzivanje,” so v izjavi za javnost poudarili v uradu varuha človekovih pravic.

Foto: Twitte

Svetina opozarja na mlačno odzivanje v spornih situacijah
V zadnjem času se je zgodilo ogromno sramotnih napadov na sakralne objekte in tudi osnovne šole. Dominantni mediji večinoma molčijo, politiki levice pa obsodijo sovražna dejanja šele po političnih pritiskih, kot je enega izmed napadov s cmokom v grlu obsodila evropska poslanka Tanja Fajon.

Zato Varuh še poudarja, ker so odzivi, ki opozarjajo na nedopustnost sovražnega ali žaljivega načina komunikacije pogosto mlačni, se takšna praksa žal pogosto nadaljuje, kar je nesprejemljivo.

Image

Luka Perš

 

 • Nata

  Hja. . . . kako pa se naj odzovemo ? Zob za zob ?
  Naj grem čečkat po Parlamentu ? Tja k đamiji se niti ne upam, oz., saj sploh zraven ne prideš.
  Mislim, da bi odzivi pristojnih in odzivi provladnih medijev morali biti bolj odločni.
  Varuh se mora na take barabije takoj odzvati.

  • Mojca pokraculja

   No no, kaj bi pa še rada?:)) Bodimo veseli, da je sploh še živ. Da je po dolgem času nekaj čivknil, pravzaprav mu je štab namestnikov in svetovalcev skompiliral v sporočilo.
   Zdaj poziva k nekakšnim takojšnjim odzivom,medtem pa se je potuhnil in lepo tiho ždel kot bubica v loju. Tudi če ga ne bi bilo, sploh nihče ne bi opazil.

   • Nata

    Imaš prav. . . . pa tudi tako lahko gledamo !

 • Ivan Ivanovič

  Fašistični globalisti so Evropejce obsodili na izginotje, skupaj z njihovo kulturo, katere del je tudi krščanstvo. Dokler kot ovce sledimo volkovom, ki nas peljejo v narodno smrt, bomo lahko samo nemočno opazovali divjanje, ki bo vedno hujše, kot je na primer na Švedskem ali v Franciji. Živela Evroafrazija! Živel multikulti raj!

 • milanček

  kje je varuh človekovih pravic, da take idiote, kot je ta svetina pospravi, bodisi v arest, bodisi v norišnico!

 • Unikatna

  Zadnji čas, da se je oglasil…tudi cerkveni dostojanstveniki bi morali dvigniti glas…

 • xtc

  Zakaj?
  Zato,ker je sponzorirana s SLO levih strank in to onih ,ki vse prisegajo na verdnote NOB-,kateri so kurili in požigali in minirali cerkve.

 • rubec

  Dobrota je sirota. Če ne bi bilo cerkve, slovenski ljudje ne bi znali pisati ne brati.

  • RATATA

   lewuharija v Sloveniji na roke piše samo še po fasadah cerkva!
   Pa še to zanalašč ne dela strešic nad Z, da bi za napis obrožili ćifuteraj! V tem se zgleduje po hitlerjevi nacionalsocialpartaj.

 • DMB

  Po celi Sloveniji bi lahko pisali razna imena vseh ki so med in po vojni pobijali večinoma nedolžne žrtve. A nima pomena, ker DREK BOLJ KOT GA MEŠAŠ BOLJ SMRDI

 • Olga101

  Zakaj pa imamo varuha človekovih pravic? Da se bori, da nezakoniti divjaki lahko izbirajo državo socialnega turizma in na svoji poti uničujejo vse pred sabo???? Spomnimo se aktivnosti rdeče šlemarce, ki je pritiskala na policijo, da zlorablja azil???

 • Andrej

  Varuh človekovih pravic Peter Svetinaje zelo pameten. Kaj KONKRETNO je v teh primerih naredil?