fbpx

Varuh človekovih pravic Peter Svetina posvaril: Odzivi na pojave kristjanofobije so pogosto mlačni, zato se ponavljajo

Peter Svetina, varuh človekovih pravic, še ni sprevidel vzpostavljenih mrež v ustanovi, ki jo vodi. (Foto: STA)

V zadnjih dneh smo veliko poročali o sovražnih napisih “Smrt klerofašizmu” na slovenskih cerkvah. Danes se je pojavil še en sovražni napis “Smrt klerofašistu”na Škofijski gimnaziji Maribor. Glede napete situacije v javnosti se je oglasil tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. “V zadnjem času smo ponovno priča vandalskemu skrunjenju sakralnih objektov, ki so osrednji prostor za svobodno izražanje posameznikove vere. Vsakdo ima pravico, da svobodno – zasebno ali javno – izraža svojo vero ali prepričanje, skrunjenje verskih objektov pa je po mnenju varuha Svetine ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpoved”, poudarjajo v uradu varuha človekovih pravic.

Praktično ne mine dan, da se v zadnjem obdobju na sakralnih objektih ne bi pojavljali sovražni zapisi proti kristjanom ali pa vandalizirani spomeniki. Obsodbe vredne pojave sovraštva bi morala javno komentirati tudi uradna politika, vendar do sedaj tej temi niso namenili nobene pozornosti. Tudi Marjan Šarec, ki se rad pohvali, da ob nedeljah v pri sveti maši bere sveto pismo, je obmolknil. Na zadnje dogodke pa so se končno odzvali v uradu varuha človekovih pravic. “Svoboda izražanja je demokratična pridobitev, vendar je varovana do meja varstva drugih človekovih pravic in svoboščin ter pravic drugih. Nujna je etika javne besede,” poudarja varuh človekovih pravic Peter Svetina. 

Kristjanofobija ali kristofobija sta splošna izraza za opis pojavov nestrpnosti in diskriminacije proti kristjanom. Izraz je sestavljen iz besede “krščanski” ali “Kristus” ter besede “Fobos” (φόβος), ki pomeni “nerazumen strah”. Izraz pomeni iracionalno sovraštvo do Kristusa, kristjanov oz. do krščanstvo na splošno. V tem okviru govorimo tudi o nestrpnosti proti kristjanom in njihovi diskriminaciji.

“Vsakdo ima pravico, da svobodno – zasebno ali javno – izraža svojo vero ali prepričanje, skrunjenje verskih objektov pa je po mnenju varuha Svetine ena izmed oblik napadov na svobodo izražanja veroizpovedi. Zadnji, kot tudi pretekli dogodki, ki jih je obravnaval Varuh človekovih pravic – na primer grafiti o klanju kristjanov, ali pojavljanje svinjskih glav in krvi po gradbišču islamskega centra v Ljubljani, niso povzročili le materialne škode, temveč širijo sovraštvo in vnašajo nemir med ljudi. Tematika ima velik polemični potencial, kar je mogoče zaznati tudi na spletu, zato varuh človekovih pravic, kot že mnogokrat doslej, obsoja tudi vsakršno sovražno pisanje oz. odzivanje,” so v izjavi za javnost poudarili v uradu varuha človekovih pravic.

Foto: Twitte

Svetina opozarja na mlačno odzivanje v spornih situacijah
V zadnjem času se je zgodilo ogromno sramotnih napadov na sakralne objekte in tudi osnovne šole. Dominantni mediji večinoma molčijo, politiki levice pa obsodijo sovražna dejanja šele po političnih pritiskih, kot je enega izmed napadov s cmokom v grlu obsodila evropska poslanka Tanja Fajon.

Zato Varuh še poudarja, ker so odzivi, ki opozarjajo na nedopustnost sovražnega ali žaljivega načina komunikacije pogosto mlačni, se takšna praksa žal pogosto nadaljuje, kar je nesprejemljivo.

Image

Luka Perš