fbpx

Varuh človekovih pravic Svetina opozarja na aroganco državnih organov do njegovih priporočil – tudi pri spoštovanju ustavnih odločb!

Varuh človekovih pravic Peter Svetina. (Foto: Nova24TV)

Zelo sem presenečen nad neodzivnostjo in aroganco državnih organov na priporočila varuha,” je dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina na današnjem obisku v Zagorju ob Savi. Prav tako je dejal, da ni politične volje pri najbolj osnovnih pravicah, ki zadevajo ljudi, in do uresničitev odločb ustavnega sodišča.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v sklopu terenskega dela in preverjanja, kako se v Sloveniji uresničuje konvencija o invalidskih pravicah ter kakšni so pogoji življenja in bivanja oseb v zavodih, kjer je tem osebam omejena svoboda gibanja, obiskal Varstveno-delovni center Zagorje ob Savi in ocenil, da je za njihove uporabnike zelo dobro poskrbljeno. Kot je povedal Svetina, so v Zagorju opravili pogovore tako s strokovnim vodstvom kot uporabniki samimi, dobili pa tudi nekaj pobud, ki se tičejo komunikacije z drugimi institucijami. Svetina predvsem pozdravlja, da v zagorskem centru ni mešanja populacij.

Varstveno-delovni center Zagorje ob Savi je regijski samostojni javni socialnovarstveni zavod, ki se ukvarja z vodenjem, varstvom in zaposlitvami invalidnih oseb pod posebnimi pogoji ter institucionalnim varstvom za uporabnike iz občin Hrastnik, Trbovlje, Zagorje in Litija. Petdeset v centru zaposlenih daje nekaj več kot 140 uporabnikom možnost aktivnega vključevanja v družbeno življenje in delovno okolje ter opravljanja koristnega dela v skladu z njihovimi zmožnostmi, so poudarili pri varuhu. Svetina se je srečal z njimi in pogovarjal z direktorico centra Špelo Režun ter obiskal eno izmed njihovih bivalnih skupin.

Aroganca in neodzivnost državnih organov
Kot je povedal Svetina, je glavni namen vseh varuhovih obiskov na terenu, da se s sodelavci pogovorijo z ljudmi, pogledajo institucijo in dejanske razmere v njej. “V varstveno-delovnih centrih se pogovorimo z uporabniki in strokovnim vodstvom, pogledamo, kako se uresničuje konvencija o pravicah invalidov, kakšni so pogoji življenja in bivanja vključenih oseb ter kako je z omejevanjem njihove svobode gibanja.” Varuh je dejal, da so z videnim zadovoljni. “Dobili smo sicer dve pobudi, ki pa se ne tičeta delovanja institucije, ampak drugih težav, ki jih imajo uporabniki v odnosu do države.

Je bil pa varuh kritičen do temeljnih vprašanj, do katerih bi morala oblast postopati resno. “Zelo sem presenečen nad neodzivnostjo in aroganco državnih organov na priporočila varuha,” je dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina na današnjem obisku v Zagorju ob Savi. Prav tako je dejal, da ni politične volje pri najbolj osnovnih pravicah, ki se tičejo ljudi, in da bi prišlo do uresničitve odločb ustavnega sodišča.

Peter Truden