fbpx

Vasilke Sancin države pogodbenice niso izvolile v odbor ZN, vendar je za neizvolitev očitno kriv Janeza Janša

Vasilka Sancin (Foto: STA)

Slovenska strokovnjakinja za mednarodno pravo dr. Vasilka Sancin ni dobila novega mandata v odboru Združenih narodov za človekove pravice. Za to krivi vlado Janeza Janše, ki naj bi blokirala njeno nominacijo, vendar je glede na dejstvo, da je bila pozna nominacija vseeno sprejeta, razlog za njeno neizvolitev nekje drugje. Enako je pred leti užaljeno reagiral njen mentor in “tesni intimni prijatelj” Danilo Türk, ki ni bil izvoljen na mesto generalnega sekretarja OZN, ker enostavno “ni bil iz pravega testa”.

Slovenska mednarodna pravnica Vasilka Sancin je za petkovo ponovno neizvolitev odbor ZN okrivila vlado Janeza Janše, češ da je njeno možnost za izvolitev preprečila s tem, da je blokirala njeno pravočasno nominacijo. Pa vendar mora razlog za njeno neizvolitev tičati nekje drugje glede na to, da so države pogodbenice kljub vsemu soglasno podprle uradni sprejem nominacije Slovenije.

Vasilka Sancin je bila v odbor izvoljena leta 2018, in sicer za mandat v obdobju od 2019 do 2023, od leta 2021 pa je tudi ena od treh podpredsednikov odbora. Za ponovno kandidaturo se je odločila pravočasno, vendar prejšnjo vlado pod vodstvom Janeza Janše krivi, da njene kandidature ni podprla. Njeno kandidaturo je sprejela vlada Roberta Goloba, čeprav je bila vloga oddana naknadno, so jo uradno in soglasno sprejele vse članice. Prostih mest je bilo devet, zanje pa se je potegovalo 17 kandidatov. Sancinova, ki ji sedanji štiriletni mandat poteče konec leta, je kot kandidatka za nov mandat prejela le 49 glasov podpore, kar je bilo premalo za izvolitev. 186 prisotnih predstavnikov je v odbor izvolilo kandidate iz Nizozemske, Francije, Senegala, Srbije, Japonske, Azerbajdžana, Združenih držav Amerike, Kostarike in Čila.

Na to novico in obtoževanje Sancinove se je na Twitterju odzval tudi Janez Janša, ki je zapisal, da je “gospo med drugim prepričljivo premagal celo kandidat Azerbajdžana. Ker so jo v tekočem mandatu pač dodobra spoznali. Tako kot pred leti njenega mentorja @_DaniloTurk”.

Tudi njenega mentorja je bolel ego ob neizvolitvi
Spomnimo, da je bila Vasilka Sancin domnevna zelo tesna prijateljica nekdanjega predsednika RS Danila Türka, ki je bil tudi asistent generalnega sekretarja OZN. Ne glede na to, koliko ugleda si je v tem času kot asistent v OZN pridobil, pa mu to ni kaj dosti pomagalo, ko je kandidiral za generalnega sekretarja leta 2015. S tem si je po mnenju portala tudi pridobil ugled poznavalca razmer znotraj organizacije. Po poročanju tujih medijev je takrat veliko članov OZN Türka videlo kot preveč zadržanega in previdnega voditelja, ki se izogiba zavzemanju močnih stališč. Danila Türka so takrat mnogi videli kot kompetentnega, dostopnega in spodobnega kandidata, ki pa mu primanjkuje nekaj moralne in birokratske trdnosti, potrebne za zoperstavljanje nacionalnim interesom držav članic ter obvladovanje zahtevnih bitk, ki jih vodi ta organizacija. Spomnimo tudi, da je kar nekaj grenkega priokusa med visokimi uradniki v OZN Türk pustil s svojim pompoznim odhodom iz organizacije, potem ko ni napredoval na položaj, za katerega je očitno menil, da si ga zasluži.

Enako danes boli ego Vasilko Sancin, ki je bila več kot očitno neizvoljena zaradi drugih razlogov, ki pa morda zaradi čiste vljudnosti še niso prišli na dan, čeprav se verjetno tega tudi sama zaveda. Je pa vsekakor lažje in enostavneje prevaliti krivdo na druge, kot pa sam sebi priznati napake in morebitne pomanjkljivosti.

Tanja Brkić