fbpx

“Včasih se je levica ukvarjala z reveži in delavci, danes se s homoseksualci in transspolniki.”

Članek na MMC, na sliki Anja Koletnik in Evan Grm (printscreen)

Medtem ko spletni portal MMC dela reklamo predstavnikom teorije spola, priznani znanstveniki po svetu teorijo spola zavračajo in jo primerjajo s prepričanjem o ploščati zemlji. Poglejte kakšne norosti želijo na MMC sprejeti za realnost. norosti, ki jih plačujemo vsi plačniki RTV prispevka!

Spletni portal MMC se je odločil, da svojim bralcem in davkoplačevalcem, ki so prisiljeni v financiranje tega cirkusa vsak mesec, pokaže, kako zares nesmiseln je prispevek za državno televizijo, in objavil, kakor so sami podnaslovili članek “Intervju s transspolnima nebinarnima osebama”.

V intervjuju sta Anja Koletnik, ki dela kot socialna delavka, in Evan Grm dobili priložnost za “ozaveščanje” javnosti o vseh “problemih”, s katerimi naj bi se soočale na dnevni bazi. “Transspolni se na vsakem koraku srečujejo s težavami, z diskriminacijo, tudi ko gre za najosnovnejše stvari, na primer naslavljanje z izrazom gospod/gospa ali obisk stranišča v javnem okolju,” je zapisala Tanja Kozorog Blatnik.

V ostalih biserih, ki se kar vrstijo v intervjuju, tako lahko beremo, kako je slovenščina problematičen jezik, ki izraža predsodke, da operacija za spremembo spola po teoriji spola ni več pogoj za spremembo spola, saj le-ta naj ne bi bil vezan na biološko realnost, in da imajo transspolniki težave z izbiro stranišča, saj se iz neznanega razloga ne morejo odločiti ali za moško ali žensko stranišče, ker naj bi se lahko včasih počutili kot nekaj vmes. Kaj točno to je, je vprašanje, ki si ga postavljamo vsi pri zdravi pameti.

Teorija in praksa: Teorija spola ekvivalentna prepričanju, da je Zemlja ploščata
Zagovorniki teorije spola zanikajo, da je spol vezan na biološke danosti. To bi v praksi pomenilo, da ni česa takega, kot sta moški in ženski spol, ampak da je spol družbeni konstrukt, ki si ga lahko posameznik izbere sam. Znanost je take blodnje zavrnila. Kakor je pojasnil kanadski psiholog Jordan B. Peterson v enem od svojih pogovorov: “Reči, da je spolna identiteta neodvisna od spola, je noro. Napačno je. Znanstveni podatki niso samo jasni, so jasni preko vsake mere dvoma. To je tako hudo, kot če bi trdili, da je svet ploščat.” Dodal je še, da teorija spola, tudi, če bi jo jemali resno, ne pije vode, saj ji manjka kakršnakoli oblika notranje koherence. A to ni nič novega za postmodernizem, ki se že od nekdaj drži heglovskega reka, da če se teorija ne ujema s prakso, toliko slabše za prakso.

Komentatorji na spletnem portalu MMC niso bili prizaneslijivi:

“Včasih se je levica ukvarjala z reveži in delavci, danes se s homoseksualci in transspolniki. Quo vadis levica?” -bin there

“Zelo neprofesionalno je, da novinar pristane na uporabo zaimkov po ideologiji intervjuvanca. A bo recimo novinar v članku tudi mene naslavljal z “maršal”, če si bom to zaželel? Vsaka celica v vašem telesu ima svoj spol, zato biologije ni mogoče spreminjati ne z kirurgijo ne s postmodernističnim palamudenjem.” -miamat

“”Samoidentifikacije, ki je osnova transspolnosti, se pri nas ne jemlje za dovolj legitimno, da si ‘trans,'” a mi lahko kdo to prevede v slovenščino prosim?” -Mitja80

 

Ivan Šokić