Vesel zrel za krivdno razrešitev s funkcije predsednika računskega sodišča

Predsednik Računskega sodišča RS Tomaž Vesel (Foto: STA)

“FIFA je podjetje, kaže sodna praksa. “Navedba Vesela, da gre za neprofitno organizacijo je ali čista laž ali resno nepoznavanje evropskega prava in sodne prakse. Oboje je (lahko) razlog za krivdno razrešitev,” opozarja poznavalec,” so pri Škandalu24 zapisali glede laži predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela, ki jih je pred časom javno izrekel za portal SIOL, ko je bil povprašan glede tega ali so mu pri KPK-ju oporekali glede združljivosti njegove funkcije v Sloveniji s tisto “popoldansko” v tujini pri FIFI. 

Predsednik računskega sodišča Republike Slovenije Tomaž Vesel se je 23. decembra 2020 zlagal novinarju portala SIOL, ko je zatrdil, da je, še preden je pričel opravljati novo funkcijo pri Mednarodni nogometni zvezi oziroma FIFI, glede svoje namere seznanil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije oziroma KPK, ki naj bi jo tudi poprosil za njihovo stališče. Na portalu SIOL so ob tem navedli, da so mu “v pisnem odgovoru sporočili, da ne vidijo nobenega konflikta interesov in da sta funkciji združljivi.” Seveda je jasno, da Vesel z vsemi štirimi brani svoj obilni zaslužek pri FIFI, ki na letni ravni znaša 202 tisoč evrov, poroča Škandal24.

Ob tem je jasno, da predsednik Računskega sodišča zagovarja svoj nedovoljeni “popoldanski” posel, saj mu ga kot varuhu porabe javnega denarja, po zakonu ni dovoljeno opravljati. KPK je ob tem tudi posredoval dokument, ki je prispel 26. januarja 2021, in ki naj bi dokazoval Veselovo nedolžnost. “Iz komisije so v odločbi, s katero so zavrnili našo prošnjo za posredovanje pisnega odgovora KPK, ki so ga poslali predsedniku računskega sodišča Tomažu Veselu, v katerem se je opredelila o združljivosti funkcije s tisto v Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), zavrnili. To pa zato, ker “komisija z zahtevanim dokumentom ne razpolaga”.” 

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel je lagal glede združljivosti svoje funkcije s “popoldansko” dejavnostjo na FIFI. (Foto: Škandal24)

Kot kaže, pa očitno ne laže samo Vesel, marveč tudi predsednik komisije za revizijo in skladnost pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA). Le-ta v skladu s sodno prakso vsekakor ni neprofitna organizacija, ampak podjetje. Prav zato Veselovo “popoldansko” opravilo pri Mednarodni nogometni zvezi vsekakor ni v skladu s tem, kar določa t. i. zakon o računskem sodišču. Gre za drugo veliko Veselovo laž, tudi v prvem primeru je šlo za sklicevanje na KPK.

Zakon o računskem sodišču RS

Tomaž Vesel je funkcijo predsednika Računskega sodišča Republike Slovenije začel opravljati junija 2013. Njegov mandat traja 9 let, kar pomeni, da se mu izteče junija 2022. Njegova plača je le nekaj stotakov nižja od plače predsednika države ali vlade. Vendar pa Veselu to ni bilo dovolj. Leta 2016 je s pomočjo prijatelja Aleksandra Čeferina zasedel pomemben položaj v okviru Mednarodne nogometne zveze (FIFA). Največja športna organizacija na svetu s sedežem v švicarskem Zürichu je Vesela imenovala za predsednika neodvisne komisije za revizijo in skladnost (Audit and Compliance Committee). Za revizorsko delo je v letu 2019 prejel 246 tisoč evrov dolarjev oziroma okoli 202 tisoč evrov bruto. Podatek o plačilu je FIFA razkrila v svojem letnem poročilu.

Dokument KPK na katerega se sklicuje predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Dokument KPK na katerega se sklicuje predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Domen Mezeg