Vesna Vuk Godina obsodila vlado, da legalno podpira spolno nadlegovanje žensk, seksizem in diskriminacijo: Celo energetski vavčer to dokazuje?!

Antropologinja Vesna Vuk Godina (foto: sta)

Antopologinja Vesna Vuk Godina sicer skozi leta s svojimi izjavami zna biti kontroverzna in tudi sproža javne razprave, toda to, kar si je privoščila v tokratni oddaji Studio City, sega onkraj zdravega razuma. V duetu z voditeljem Marcelom Štefančičem sta udrihala po vladi, izbrala pa sta si neverjetno absurdno tematiko. Obtožila sta namreč vlado oziroma “desnico”, da legalno podpira spolno nadlegovanje žensk, diskriminacijo na delovnem mestu in seksizem. Nanizala sta vrsto laži in obtožila vlado, da bi ta najraje videla, da so ženske doma, brez službe, in da le rojevajo, kar seveda še zdaleč ni res. Celo energetski vavčer sta povezala s seksizmom. Po kakšni logiki, ne vemo. 

Začela sta z Niko Kovač. Znano je, da je Kovačeva del privilegirane elite, oseba, ki prihaja iz velike politično-medijske družine in ji je bila streha nad glavo položena v zibko. Pred kratkim je dobila naziv Slovenke leta, ker je očitno njen edini namen obstoja protivladni aktivizem – dokler je na oblasti Janševa vlada. Vesna Vuk Godina je ob tem dejala, da se Janez Janša ne strinja z Niko, ker ni iz prave “domačije”. Spomnimo, da je premier dejal, da bi si naziv bolj zaslužile medicinske sestre, ki pa so po nekaj dneh začele stavkati, je dejal Štefančič in dodal, da Janša tega ne bi izjavil, če bi stavkale nekaj dni prej.  Tako sta z Godino začela obtoževati premierja še na podlagi medicinskih sester. In to kljub dejstvu, da premierjeve izjave o tem, da ceni njihovo delo, odslikavajo popolnoma drugačno sliko.

Potem so prišle na vrsto učiteljice, ki tudi njih očitno po mnenju Vuk Godine in Štefančiča vlada diskriminira. Omenjeno stavko Sviza in “seksizem” sta povezala s tem, da tam večinoma delajo ženske. “Kot povsod v neoliberalnem kapitalizmu gre za to, da je treba racionalizirati ceno delovne sile, in ženske so prva skupina, ki je sistematično podplačana,” je dejala Vuk Godina.

Celo energentski vavčer povezala s seksizmom?!
Ker se je vlada odločila, da bodo vavčer prejele vse velike družine (ker imajo seveda velike stroške), sta se Vuk Godina in Štefančič odločila, da to pomeni, da bodo vavčerje dobile ženske z veliko otroki. Kje je logika, verjetno vesta le onadva. “Slovenija je, ko je začela s samostojno državo oziroma odkar smo postali posocialistična družba, izrazito retradicionirana,” je dejala Vuk Godina in dodala, da je del katoliško krščanske retradicionalizacije tudi obujanje vloge tradicionalne ženske matere, vernice in gospodinje. “Tako da imamo otrok-družina-cerkev.

Otroci. Slika je simbolična. (Foto: epa)

Vrtovec je izjavil, če ima naš minister Janez Cigler Kralj štiri otroke, je to zelo plemenito dejanje, doprinos celotni družbi in častivredno, je citiral  Štefančič, nakar se je Vuk Godina posmehljivo zasmejala. “En del retradicionalizacije je, da naj bodo ženske doma in imajo veliko otrok. Gre za to, da ko se retradicionalizira slovenska družba, jo tradicionalizirate na tisti platformi, ki je tradicionalna, in to je na katoliški doktrini”, je dodala in še enkrat jasno povedala, da je očitno proti katolištvu.

Ne le medicinske sestre, učiteljice, celo športnice desnica diskriminira, sta bila prepričana. “V rekatolizaciji slovenske družbe za ženske v teh sferah ni prostora, to domuje na desnici, da naj bodo ženske doma in da nimajo kaj delati na področjih, kjer so večinoma moški,” je dejala. Se vam zdi, da vladajoča desnosredinska vlada meni, da morajo biti ženske le doma? Izjave Janeza Janše ponovno kažejo popolnoma drugačno sliko, kot jih je skušala prikazati Vuk Godina.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1489943471892934656?ref_src=twsrc%5Etfw

Za piko na i pa je dopolnila, da “na desnici domuje”, da biološka konstitucija določa psihične in druge lastnosti, sama pa je prepričana, da biološka konstitucija ne določa nobenih lastnosti. “Sploh ni biološka kategorija, niti biološki spol ni biološka kategorija, ker je socialno-kulturna kategorija.” Zaključila pa sta z mislijo, da takšna politika legalno podpira spolno nadlegovanje in diskriminacijo na delovnem mestu in seksizem. Neverjetno.

Sara Kovač